Kako riješiti problem nedostatka radnika u turizmu?

24.02.2022.

07:00

Autor: Regionalni dnevnik/IMS/HTV/Danijela Bratić Herceg/E.P.C.

Buduća konobarica na praksi u pivnici

Buduća konobarica na praksi u pivnici

Foto: Regionalni dnevnik/IMS/HTV / HRT

Hrvatska muku muči s nedostatkom radne snage, osobito u u turizmu. Glavnoj gospodarskoj grani kojoj nedostaje čak 30.000 djelatnika. Stoga Ministarstvo turizma novim načinom stipendiranja potiče obrazovanje učenika koji nakon školovanja imaju siguran posao. Pilot projekt provodi se u Varaždinskoj županiji.


U pivnici u Trnovcu Bartolovečkom na praksi je četvero učenika. Dvije učenice, buduće konobarice, korisnice su stipendije za koju 70 posto putem Obrtničke komore daje Ministarstvo turizma. A 30 posto plaća ugostitelj kod kojega rade. I svi zadovoljni.  


- Ujedno je to i nekakva odskočna daska za budućnost, jer tu djecu koju stipendiramo i planiramo zaposliti poslije, da oni normalno rade. S obzirom kakva je situacija na tržištu rada s našim osobljem, to je katastrofalno, kaže ugostitelj Krunoslav Novak. 


No, ne razmišljaju svi dugoročno. U Ministarstvu turizma nezadovoljni su brojem gospodarstvenika koji žele stipendirati učenike. 


- Sada kad smo stvarno osigurali dovoljno sredstava, kad smo podigli stipendije s 1200 na 2000 kuna, što doista nije malo, nismo zadovoljni brojem zainteresiranih. Mi smo dobili 303 prijave, a govorimo o 30 tisuća ljudi koji nam nedostaju za rad u turizmu, izjavila je Sandra Herman, državna tajnica u Ministarstvu turizma i sporta.


Stoga će, najavljuje poduzeti daljnje korake i osigurati dodatna sredstva. 


U Obrtničkoj komori Varaždinske županije počeli su provoditi pilot projekt u suradnji s Ministarstvom turizma i županijom. 


- Da dijete koje upisuje obrtničko zanimanje, što se tiče ugostiteljstva, dobiva stipendiju i poslije toga još ostaje dvije godine zaposlen kod tog obrtnika. Na taj način možda potaknemo da naša djeca ostanu u Hrvatskoj, da grade budućnost u našoj domovini, objasnio je predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije Mario Mlak


- Ovo je izuzetno bitno, pogotovo ovdje na sjeveru Hrvatske, jer znamo da sve naše sjeverne županije graniče i sa Slovenijom i Mađarskom, tu nam je i blizina Austrije, otvoreno je tržište i mi školujemo mlade ljude koji nam onda odlaze van lijepe naše, ističe Sandra Herman. 


 Ove školske godine takve stipendije prima 50 učenika. Namjera je ovaj model, kao primjer dobre prakse primijeniti diljem Hrvatske kako bi se uključilo što više ugostitelja, učenika i studenata.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!