Stipendiranje učenika obrtničkih zanimanja

10.02.2022.

07:00

Autor: Mladen Šarić/Regionalni dnevnik/P.F./HRT

Obrti

Obrti

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U Međimurskoj županiji prošle su godine otvorena čak 82 nova obrta. Mnogo se pozornosti poklanja učenicima obrtničkih zanimanja koje se stipendira sa 600 kuna na mjesec. Nagrađeni su najbolji obrtnici.

Nagrada međimurske Obrtničke komore za životno djelo pripala je vlasniku obiteljskog obrta za servisiranje vatrogasnih aparata, Božidaru Horvatu iz Knezovca. Uspješno posluje već 30 godina, proglašavan je vlasnikom najboljeg servisa vatrogasnih aparata u zemlji i ima recept za uspješnost.

- Umjerena cijena, kvaliteta posla na prvom mjestu i zadovoljan kupac tri su najbitnije stvari. Mi još danas imamo poslovne partnere i kupce s kojima smo počeli, rekao je Horvat.

Supruga Nada, koja je u obrtu provela pola radnog vijeka, u zasluženoj je mirovini. Božidar je pred umirovljenjem pa su na red došle mlade snage.

- Ove dvije kćeri imaju pune ruke posla u administraciji, a sin Marko , koji je položio sve stručne ispite, u servisu radi već 15 godina, istaknuo je serviser vatrogasnih aparata.

Povelja Hrvatske obrtničke komore dodijeljena je uspješnoj obrtnici i članici nekoliko komorskih tijela, kozmetičarki Kristini Strnišćak. Posao joj i unatoč otežanim uvjetima zbog pandemije dobro ide, no boji se posljedica drastičnih povećanja cijena energenata.

- Imam prijateljicu koja ima frizerski salon, plin joj je povećan drastično i mislim da će se to jako odraziti jer jednostavno se neće moći pokrivati svi ti režijski troškovi. objasnila je kozmetičarka Strnišćak.

Komora im pomaže koliko može, a u suradnji sa županijom te općinama i gradovima već 19 godina, sa 600 kuna na mjesec, pomažu i učenicima u školovanju za obrtnička zanimanja.

- S obzirom da smo osuđeni na uvoz radne snage stipendiranje učenika obrtničkih zanimanja jedna je od najvažnijih stvari, istaknuo je tajnik Obrtničke komore Međimurske županije Robert Varga.

Dobra je vijest da se na natječaj za stipendiranje ove godine javio rekordan broj učenika - njih 179.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!