Gimnazijalci rade - iskustvo i zarada u jednom ljetu

16.08.2022.

Zadnja izmjena 18:05

Autor: Mladen Šarić/Regionalni dnevnik/HRT/I.B

Gimnazija u Čakovcu

Gimnazija u Čakovcu

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Zbog nedostatka radne snage, sve je više ponuda za ljetni posao učenicima te ih sve više praznike provodi radno. Osim zarade, ljetni posao odlična je prilika i za skupljanje radnog iskustva. U radnim praznicima u Međimurskoj županiji prednjače učenici čakovečke Gimnazije "Josip Slavenski".

Timonu Kozaru, učeniku 2. razreda čakovečke Gimnazije ovo je drugo radno ljeto, u poznatoj ludbreškoj tvrtki pronašao je posao u odjelu razvoja.

- Odluka je došla prije svega zbog povećanja svog budžeta kojim ću doprinijeti možda i nekom kućnom budžetu. Malo sam istražio na internetu, našao tvrtku, vidio sam što me to zanima, javio sam se na njihov službeni e-mail i oni su mi pozitivno odgovorili, priča.

I Gala Pasarić, učenica 4. razreda, dio je školskih praznika odlučila provesti radno. Postala je dio osoblja u jednom čakovečkom pubu.

- Naravno da malo povećam svoj budžet, vjerojatno zbog nekih izlazaka, novih iskustava, ali i da shvatim kako je to zapravo raditi i biti odgovoran sam za sebe, kaže.

Lucija i Tia odlučile su dio praznika provesti volontirajuću u Centru za ranu intervenciju u djetinjstvu MURID.

- Naš posao je da postavimo štand, animiramo ljude da daju donaciju, djeci da se poigraju sa igračkama i u principu da prikupimo dovoljno sredstava, kazala je učenica 3. razreda Lucija Balog.

- Pomaže mi da steknem neke nove radne navike, volim upoznavati nove ljude, volim raditi s djecom i jednostavno to mi daje razlog zašto izaći van iz kuće jer ne volim biti cijeli dan u kući, kaže učenica 2. razreda Tia Srnec.

Učenica 3. razreda Tea Rojko volontira u socijalnom dućanu čakovečkog Crvenog križa.

- Puno mi to znači, jer to je bitno za fakultet, a doprinosimo i zajednici kao i sebi samima - stječemo neke nove navike, nova prijateljstva i upotpunjujemo znanje, kaže.

- Mislim da je to sjajna prilika za svakog učenika da stekne nove radne navike da usvoji neke elemente radne discipline, da proširi krug prijatelja, upozna samoga sebe u nekim novim situacijama, istaknula je ravnateljica Gimnazije " Josipa Slavenskog" Sandra Braka-Ovčar.

Znanja i vještine stečeni na taj način zasigurno će im koristiti kada izađu na tržište rada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!