16:43 / 27.05.2021.

Autor: Mladen Šarić/Regionalni dnevnik/HRT/D.S.

Jedinstvena međimurska priča o humanosti

Branki Bradilović

Branki Bradilović

Foto: Dnevnik / HRT

Prije 20 godina počela je jedinstvena međimurska priča o humanosti i velikodušnosti. Tada je osnovana Međimurska zaklada solidarnosti "Katruža". Cilj je zaklade pružiti pomoć građanima s područja Međimurske županije kojima je potrebno liječenje, transplantacija organa, invalidska pomagala ili lijek za koji zdravstveno osiguranje ne podmiruje troškove.

U nabavi skupog lijeka za tešku bubrežnu bolest s kojom se bori već 10 godina gospođi Branki Bradilović iz Kotoribe pomaže Katruža

Brankina mirovina iznosi oko tisuću kuna, pomažu joj i roditelji, ali to nije bilo dostatno.


Glavni kriterij za dobivanje pomoći jest medicinska dokumentacija, odnosno zdravstveno stanje svakog pojedinca kojemu je potrebna pomoć.


- Nakon pomno pregledane medicinske dokumentacije dodjeljuje se pomoć. Ne u novcu, nego se direktno kupuje ono što je potrebno, lijek ili ortopedsko pomagalo, uplaćuje za rehabilitaciju, objasnila je Andrea Knežević, predsjednica UO-a Katruže.


Pomoć zaklade dosad je iskoristilo više od 1600 bolesnika, a ukupno je isplaćeno 5,5 milijuna kuna.

Akcija zaklade „Katruže za Katružu"

Akcija zaklade „Katruže za Katružu"

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

- Najveća vrijednost jest da su Međimurci kroz Katružu pokazali solidarnost, humanost i plemenitost. Jer ako svojim doprinosom mogu nekome spasiti život, nekome olakšati liječenje, nekome ponuditi bolju zdravstvenu skrb, nema većeg osjećaja, veće sreće i veće vrijednosti od toga, smatra upravitelj Katruže Matija Posavec.


Upravo traje nova akcija zaklade "Katruže za Katružu". Na tržnici u Svetoj Mariji prodavali su se suveniri i cvijeće, a ondje je bila i jedna od osnivačica zaklade.


- Potrebe su bile čak veće nego danas i kad je osnovana Katruža to je počelo funkcionirati na jedan jako lijep način, rekla je Marija Frančić.


Zaklada je okupila brojne udruge, tvrtke, institucije i pojedince koji su nesebično izdvojili ono što mogu kako bi pomogli onima kojima je to zaista potrebno.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!