Biciklom za lijek za cističnu fibrozu

04.05.2021.

07:00

Autor: Mladen Šarić/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Kampanju Kaftrio - udah života pokrenula je Hrvatska udruga oboljelih od cistične fibroze

Kampanju Kaftrio - udah života pokrenula je Hrvatska udruga oboljelih od cistične fibroze

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Kristijan Srpak, poznati međimurski humanitarac, biciklom se otisnuo iz Čakovca i krenuo prema Međugorju. Put od šesto kilometara prevalit će u sklopu kampanje Kaftrio - udah života koju je pokrenula Hrvatska udruga oboljelih od cistične fibroze. 

S opakom bolešću, koja ponajprije napada pluća mladih ljudi, bori se i Anja Privara iz Đakova, ujedno i tajnica Hrvatske udruge oboljelih od cistične fibroze.

- Imam sve češće infekcije, jer svakim danom kad sam bez lijeka koji mi život znači, mojim se organima stvara nepovratna šteta. Pokušavam i tjelovježbom i lijekovima i prehranom - bolest napada i gastroenterološki i endokrinološki sustav, reproduktivni sustav - jedno veže drugo, poručila je Anja Privara.

Cilj ove akcije je stavljanje lijekova za cističnu fibrozu na listu Hrvatskoga zavoda za zdravstveno osiguranje.

- Kampanja je zamišljena tako da se krene iz Čakovca pa sve do Međugorja, nekih šesto kilometara u četiri do pet dana. Nadamo se da će naša akcija rezultirati i da ćemo poslati glasnu poruku, istaknuo je predsjednik Hrvatske udruge oboljelih od cistične fibroze Tomislav Levak

Kristijan Srpak poznati je čakovečki humanitarac i ovo mu je samo još jedna akcija u nizu.

- Da potaknemo javnost kako bi se upoznala s bolešću odnosno kako bi lijek koji im znači život , a radi se o lijeku Kaftrio, u HZZO stavili na listu lijekova i tako pomogli da se ne gase mladi životi, kazao je djelatnik MUP-a i ambasador akcije " Kaftrio - udah života" Kristijan Srpak.

U Hrvatskoj od cistične fibroze boluje 150 osoba, najviše ih je u dobi do 16 godina , a bez adekvatne terapije lijekovima, smrtnost je, nažalost, velika.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!