U Prelog se doseljava sve više mladih: "Prekrasno mjesto za život"

27.04.2021.

07:00

Autor: Mladen Šarić/Regionalni dnevnik/B.A./HRT

Prelog

Prelog

Foto: Vjeran Žganec Rogulja / PIXSELL

U malom međimurskom gradiću Prelogu u posljednje četiri godine mlade su obitelji sagradile pedesetak obiteljskih kuća, a kapaciteti u dvama dječjim vrtićima su popunjeni. Rezultat je to odlične gospodarske klime, dobro plaćenih radnih mjesta te smislene demografske politike. U Prelog se doseljava sve više mladih.   

Nakon što je dobio posao u jednoj tamošnjoj tvrtki, u Prelog je s obitelji iz rodnog Osijeka prije tri godine doselio Krešimir Žulj.


- Grad od 4.500 stanovnika ima toliko mogućnosti, izbjegnete svu onu gužvu i zapravo postanete bitni - vi ste čovjek koji imate pristup svemu - ovdje vam je sve otvoreno, sve vam je na ruku i svi vam izlaze na ruku. Prekrasno mjesto za život, kaže Krešimir Žulj.


Upravo grade obiteljsku kuću, kao što je i prije sedam godina kuću izgradio Nikola Madić, koji je također s obitelji doselio u Prelog.


- Miran je kraj, sve je na dohvat ruke, sportski park, škole, sportske dvorane, vrtić je blizu - siguran posao, supruga radi u Prelogu, ja u jednoj kompaniji u Donjem Kraljevcu. Kao što vidite, ovdje su uvijek nešto gradi, kaže Nikola Mandić.

U novome naselju sagrađen je i jedan od najmodernijih privatnih dječjih vrtića u zemlji za osamdesetak djece jasličke i predškolske dobi.


- Grad nam je izašao u susret tokom gradnje, grad je uvijek bio tu i naša potpora, a odmah su nam poslali i pismo namjere da će sufinancirati boravak djece u vrtiću, kaže Mario Bauer, suvlasnik Dječjeg vrtića "Vesela loptica".


Uz mnogobrojne poticajne mjere, mladim se ljudima nude sigurna i dobro plaćena radna mjesta.


- Ljudi idu tamo gdje su sigurna radna mjesta, a više ni plaće nisu male. Predškolski odgoj dobro je organiziran, u našim vrtićima boravi 340 djece. I, naravno, brzo rješavanje građevinske dokumentacije, kako za stambenu, tako i za poslovnu izgradnju, ističe gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek.


Grad je nedavno prodao 18 novih parcela za gradnju obiteljskih kuća, a ubrzo počinje i gradnja dvadesetak stanova iz sustava POS-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!