Solarni paneli na školskom krovu

04.10.2022.

18:36

Autor: Ana Štrelov/M.M./Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

Solarni paneli na školskom krovu

Solarni paneli na školskom krovu

Foto: Regionalni dnevnik / HTV/HRT

O energiji sve znaju učenici i djelatnici Tehničke škole u Šibeniku. To su znanje pretočili u praksu i povećali kapacitete solarnih panela, a na njih se ugledala i osnovna škola u Unešiću.

- Postavljamo novu fotonaponsku elektranu snage 1,6 kw. Ona radi na princip da sunčeva svjetlost pada okomito na panel i preko panela se pune akumulatorske baterije koje će se kasnije preko inventora pretvarati u izmjeničnu struju, rekli su Šimun Vranjić i Branimir Antić, učenici 4. razreda Tehničke škole.

A to nisu jedini solari. Na vrhu zgrade smjestila se elektrana s 96 panela.

- Ona je snage 10kw i mi smo bili među prvim povlaštenim proizvođačima električne energije, kaže Josip Belamarić, ravnatelj Tehničke škole Šibenik.

Moć sunca prepoznali su prije 10 godina, kada su prvi u Hrvatskoj krenuli i s edukacijom o obnovljivim izvorima energije.

- To najviše košta za investiciju, najduže treba da se sav taj novac vrati, ali gledajući koliko zapravo energije proizvede pokraj vodika i hidroelektrane to je jedan od najvećih načina za pridobiti energiju, rekao je Vilijam Grgas Tucilo, učenik 4. razreda Tehničke škole.

Tehnička škola ide i korak dalje. Europskim projektom instalirat će nove panele koji će napajati cijelu školu.

- Po proračunu ova nova elektrana snage 100 kw, godišnja ušteda bi trebala biti oko 160.000 kuna, ističe ravnatelj Belamarić.

Uštede ove zime očekuju i u Unešiću. Na krovu osnovne škole 24 panela.

- Naravno očekujemo veliku uštedu, zapravo očekujemo da dođemo blizu nule, da ne dugujemo HEP-u, da se grijemo i imamo dovoljno električne energije za svoje potrebe škole, rekao je Živko Bulat, ravnatelj OŠ Jakova Gotovca.

Manje troškova uz praktičnu edukaciju - ove dvije škole prepoznale su višestruku korist grijanja na sunce.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!