Studenti FOI-ja osmislili pametnu teglu za cvijeće

21.01.2023.

Zadnja izmjena 07:00

Autor: Sara Badžek/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/A.V.

Studenti FOI-ja osmislili pametnu teglu za cvijeće

Studenti FOI-ja osmislili pametnu teglu za cvijeće

Foto: HTV / HRT

Svakodnevni izazovi - želite ići na put, a nema vam tko zalijevati cvijeće. Ne znate je li previše ili premalo vode. Sve je to mučilo nekoliko prijatelja pa su znanja stečena na raznim fakultetima odlučili pretočiti u realizaciju zanimljive ideje. Inovativna tegla uz pomoć aplikacije skenira uvjete u prostoru, preporučuje one optimalne, zalijeva biljku.

Tko barem jednom nije umjesto zdrave biljke uzgojio mrtvu prirodu? 


- Kao svako dobro rješenje - došlo je iz problema. Biljke su nam umirale, nismo znali zašto i došli smo do Chonche, pojašnjava Frano Primorac, koautor pametne posude za biljke i student FOI-ja. 


Pametne tegle koja nadoknađuje nedostatak vremena i možda talenta, za njegovanje biljaka. 


- Tegla zapravo potpuno automatizirano prati koju god biljku stavite u nju. Može vam i preporučiti biljku ako skenira uvjete, rekao je Primorac. 


I zalijeva je. A ako uvjeti nisu dobri?


- Biljka vam preko aplikacije veli da treba više svjetla, vlažnosti,... Više nemate izliku da vam biljka umire, kazao je Primorac.  


Prototip se rodio 9 mjeseci. A šest prijatelja koji su stvorili teglu - sada su i kolege. Otvorili su obrt. U čemu mladim studentima s dobrom poslovnom idejom pomaže Fakultet organizacije i informatike. 


- Konkretno kroz Startupetfoi pomažemo tako da im se može osigurati prostor u Tehnološkom parku i pruža im se računovodstvena i pravna podrška u prvoj godini poslovanja, rekla je doc. dr. sc. Katarina Pažur Aničić, voditeljica Centra za podršku studentima i razvoj karijera na FOI-ju. 


Samo to mladim IT stručnjacima treba - malo vjetra u leđa. Jer do posla - bilo u uhodanim tvrtkama ili samozapošljavanjem - dolaze bez problema. Gotovo 80 posto zapošljava se odmah nakon diplome. 


- Prednost FOI-ja je ta interdisciplinarnost i da se mi fokusiramo na kombinaciju organizacijske i informatičke komponente tako da je taj poduzetnički kontekst itekako bitan, kazala je dekanica Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep


A ako se još uvijek pitate što znači Choncha....


- Ja sam iz Hercegovine i kod nas se čonča kaže za posudu - daj dodaj čonču za sve. To je bio prvotni naziv, objasnio je Primorac.  


Koji se, kako bi bili u skladu s globalnim selom - piše s CH. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!