Djeca suicidalna, a pshijatara nema dovoljno

05.02.2023.

19:59

Autor: Ruža Ištuk/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Sve više djece s mentalnim teškoćama treba stručnu pomoć

Sve više djece s mentalnim teškoćama treba stručnu pomoć

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Sve više djece s mentalnim teškoćama treba stručnu pomoć, a do nje teško dolaze zbog manjka dječjih psihijatara i smještajnih kapaciteta. A statistika je crna - u prvih 11 mjeseci prošle godine - ubilo se dvoje djece do 14 godine, a njih 20 u toj dobi pokušalo je suicid. Lani je porastao i broj psihijatrijskih pregleda u odnosu na godinu prije i to za više od 20 posto, a čak 30 posto više djece hospitalizirano je na odjelu Psihijatrijske bolnice za djecu i mladež u Zagrebu. Dodatni je problem i to što ta ustanova, zbog obnove od potresa uskoro zatvara svoja vrata.

U jedinoj psihijatrijskoj bolnici na raspolaganju imaju samo 37 kreveta i 60 u dnevnoj bolnici. Potrebe su, kažu, barem četverostruko veće, dolaze im djeca iz cijele Hrvatske.

- Kroz našu hitnu ambulantu prođe od 15-18 djece, najmanje bude pet i više prijema. Kako je odjel prekapacitiran dakle 37 kreveta nije dovoljno, mi nekad imamo situacije da ne možemo primiti tu djecu, rekla je Iva Zrinka Kordić, psihijatar/Psihijatrijska bolnica za djecu i mladež.

Uskoro to uopće neće moći na ovoj adresi. Zbog obnove nakon potresa na godinu dana zatvorit će vrata.

Djecu će hospitalizirati u izdvojenom paviljonu Klinike za psihijatriju u Jankomiru. Ostale djelatnosti sele se u zgradu doma zdravlja na Krugama.

Kolege iz bolnice u Kukuljevićevoj očekuju potkraj ožujka.

- Morali smo napraviti dosta tih rošada i selidbi od medicine rada, obiteljske medicine, fizikalne, neurologije s obzirom na to da smo ovdje imali skoro kompletnu specijalistiku, sada smo ih na neki način grupirali na području Kruga, a neke smo morali prebaciti na našu lokaciju u Sigetu, rekao je Ino Protrka, ravnatelj doma zdravlja Zagreb - Centar.

Dječjih psihijatara kronično nedostaje, na prvi pregled čeka se i do tri mjeseca, hitnih je slučajeva sve više.

- Imamo na žalost i djecu od devet i deset godina, u nekim slučajevima su bili i mlađi, da su suicidalni pa čak i s ozbiljnim pokušajima, istaknula je doktorica Kordić.

U splitskom KBC-u ne postoji mogućnost hospitalizacije pa su roditelji prisiljeni odlaziti privatnicima, ali i u Zagreb, Osijek...

- Gotovo nema nijednog dežurstva na hitnom psihijatrijskom prijemu, a da se ne pojavi jedna pa čak i do dvije maloljetne osobe. Sad su to sve ozbiljnije situacije u smislu pokušaja suicida, samoozljeđivanja, samoubilačkih nekakvih i suicidalnih promišljanja pa čak i psihotičnih reakcija, rekao je Tomislav Franić, dječji adolescentni i forenzični psihijatar Split.

I pandemija je ostavila traga i dodatno pojačala anksioznost i psihičke smetnje kod djece.

- U smislu što je pandemija zatvorila nekako vrata obitelji i kuća, djeca su se manje družila. Na našem zavodu za adolescentnu psihijatriju je u prošloj godini bilo hospitalizirano 180 djece, rekla je Klementina Ružić, pročelnica Zavoda za urgentnu psihijatriju KBC-a Rijeka.

U prvih 11 mjeseci prošle godine samoubojstvo je počinilo dvoje djece mlađe od 14 godina, a njih 20 pokušalo je suicid. U dobi od 15 do 18 godina život si je oduzelo njih osmero, pedesetero u tome nije uspjelo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!