07:17 / 27.02.2021.

Autor: Marijana Kranjec/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Inovativne hrvatske učiteljice

Autorica najboljeg E-twining projekta

Autorica najboljeg E-twining projekta

Foto: HRT / HTV

U konkurenciji 870 projekata kojima se uvode inovacije u učionice, titulu najboljih ponijele su dvije hrvatske učiteljice. Danica Barišić iz Bjelovara prvu je nagradu osvojila u kategoriji za učenike od 7 do 11 godina. Hrvatsku su predstavljali učenici Područne škole u Cigleni.  

Danica Barišić predaje glazbenu kulturu, a u tri godine izvannastavnih međunarodnih projekata s učenicima je obrađivala ono što najbolje poznaje.

- Jednom sam im dala na volju da izaberu nešto i po svojoj želji, da se malo odmaknemo od uobičajenog i evo baš se poklopilo dobro, kazala je autorica najboljeg E-twining projekta, Danica Barišić. 

Učenici su odabrali sebi najdraže - životinje, koje na selu nisu samo kućni ljubimci. Tako je nastao projekt Animal friends in an Animal Friendly World. I opet su imali što naučiti. 

Učenik Mateo Pešić kazao je da su najviše naučili o pticama, kako i koliko žive, a izrađivali su im i kućice. Drugi učenik, Dominik Dolanjski, rekao je da su radili s Talijanima, Španjolcima i Poljacima te su dosta naučili o njima. 

Osim toga, učenici su usavršili mnoge vještine, kojih u komunikaciji putem računala često nisu niti svjesni. 

- Dobro je da učenici usput vide kako se to radi u drugim državama, komuniciraju sa svojim vršnjacima, da upoznaju digitalne tehnologije koje će im trebati dalje u životu, smatra Barišić. 

Uspjeh je tim veći jer ga je postigla jedna područna škola. No matična, bjelovarska 1. Osnovna, zbog mnogo sličnih projekata već nosi titulu e-twining škole.

- To je sad jedan dokaz da nisu presudni uvijek najbolji materijalni uvjeti nego je nešto drugo presudno za uspjeh. To su entuzijazam, trud i istinski rad, kazala je Martina Supančić, ravnateljica 1. Osnovne škole Bjelovar. 

Da će trebati mnogo rada za svijet koji je prijatelj životinjama dokazuje i to što su njihove hranilice i kućice za ptice nestale.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!