19:01 / 26.01.2021.

Autor: Irena Košar/Dnevnik/IMS/HRT

Viši razredi s veseljem čekaju povratak u škole

Prazne učionice

Prazne učionice

Foto: Dnevnik / HRT

Potkraj tjedna trebali bismo znati hoće li biti ublažavanja mjera, pa i hoće li se učenici viših razreda vratiti u škole. Dogovoreno je da će o tome odlučiti njihovi osnivači i lokalni stožeri.

Na jučerašnjem sastanku u Ministarstvu znanosti i obrazovanja dogovoreno je o povratku učenika viših razreda u škole odlučivat će, kao i dosad, njihovi osnivači i lokalni stožeri. 

- Da su stečeni preduvjeti da nastava osim ova prva četiri razreda osnovne škole, može ovisno o lokalnoj epidemiološkoj situaciji procjeni županijskog stožera i lokalnog stožera krenuti u učionicama od 5. do 8. razreda za cijelu osnovnu školu, ističe Ivana Pavić Šimetin, pomoćnica ravnatelja, HZJZ "Dr. Andrija Štampar".

Svaka županija samostalno će odlučiti o postupnom otvaranju škola. Neke su odluku već donijele.

- Od 1. veljače će se u brodskoj posavskoj županiji u svim osnovnim i srednjim školama nastava odvijati po A, odnosno učenici se vraćaju u školske klupe, objašnjava Stjepan Bošnjaković, načelnik Stožera CZ-a Brodsko-posavske županije.

Mogućem povratku u učionice veseli se i osmašica Helena, pred kojom je uskoro upis u 1. razred srednje škole.

- Mislim da je povratak u školu dobar, zato što više ćemo naučiti definitivno nego on-line i lakše je sve, možemo odmah pitati profesora, ističe Helena Lučev, učenica 8. razreda, OŠ Borovje, Zagreb.

- Mislim da je to dobro zamišljeno, pogotovo osmi razred, upisi u srednje škole. Već su izgubili dio sedmog razreda. Zato, apsolutno podržavam, ističe Linda Dmitrov Lučev.

Iako se nastava na daljinu većinom provodila bez većih teškoća, svi željno iščekuju povratak. 

- Mi smo planirali on line nastavu za dva tjedna, pa ako se produži, produžit ćemo i mi, a ako se vratimo u ponedjeljak nitko sretniji od nas, govori Bosiljko Đerek, profesor fizike i matematike, OŠ Borovje, Zagreb. 

Do kraja tjedna trebale bi biti poznate odluke svih lokalnih stožera. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!