Svako peto dijete žrtva je vršnjačkog nasilja

23.02.2022.

20:06

Autor: Irena Košar/Dnevnik/IMS/HRT

Vršnjačko nasilje

Vršnjačko nasilje

Foto: Dnevnik / HTV

Dan je ružičastih majica. Obilježavanje je počelo prije 15 godina u Kanadi, kao znak potpore dječaku koji je trpio vršnjačko nasilje jer je došao u školu u ružičastoj majici koju je odjenuo u znak potpore svojoj majci oboljeloj od karcinoma. U Hrvatskoj se obilježava kao Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkoga nasilja koje je, ističu stručnjaci, u porastu.


Dora, Barbara i Iva učenice su trećeg razreda i dobro znaju što je vršnjačko nasilje.

- Kad se netko ruga nekome, tuče se govori ružne riječi i to je najgore kada nekog to povrijedi, kazala je učenica Barbara iz Zagreba. 

U njihovu razredu pomažu si međusobno. No kod nekih njihovih vršnjaka situacija je potpuno drukčija.

- Ono što je najtužnije je da je to vršnjačko nasilje vidljivo i u nižim razredima osnovne škole. Nije se stalo na verbalnom nasilju, nego se može primijetiti i fizičko nasilje, upozorava Iva Palčić Strčić, učiteljica razredne nastave iz OŠ Središće u Zagrebu.

Žrtve su najčešće djeca koja se po nečemu razlikuju od svojih vršnjaka. 

- Svako peto dijete proživljava nasilje među vršnjacima. Ono što primjećujemo zadnjih nekoliko godina je da se na neki način vršnjačko spaja sa nasiljem putem Interneta, istaknula je psihologinja Hana Hrpka, predsjednica udruge Hrabri telefon.

Marija je imala samo 13 godina kada ju je pretukla vršnjakinja ispred škole.

- Čekala sam probu banda ispred škole i napala me grupa djevojaka iz te iste škole. Ozljede su bile vidljive - modrice po licu i modrice po tijelu. Imala sam sreće što nije bilo nikakvih teških ozljeda, izjavila je Marija, žrtva vršnjačkog nasilja.

No o nasilju koje je proživljavala prije nego je je pretučena šutjela je tri godine. 

- Kada pitate djecu koja su žrtva nasilja, onda će šutjeti iz puno razloga - da još jednom ne bude povrijeđeno izlaskom u javnost, da ne bude još jednom izrugano, boje se osvete. Najviše im je to što je posramljeno, istaknula je socijalna pedagoginja Lucija Sabljić iz NZJZ-a „Dr. Andrija Štampar". 

Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova u posljednje dvije godine vršnjačko je nasilje u porastu. Prošle godine je evidentirano 298 počinitelja, a godinu prije 268. Najveći broj kaznenih djela, prošle godine je čak 159. Počinili su ih oni u dobi od 14 do 18 godina.

- Vrlo često djeca koja čine nasilje su i sama žrtve nasilja - da li unutar obitelji, da li su svjedoci nasilja ili su i žrtve nasilja, kazala je psihologinja Hrpka. 

Prevencija, edukacija, razgovor - neki su od koraka za pomoć djetetu da izađe iz "tišine koja boli".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!