Američki san preselili u Osijek

17.10.2021.

13:03

Autor: Mariba Gantar/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Američki san u Osijeku

Američki san u Osijeku

Foto: Dnevnik / HRT

Dok posljednjih godina mladi u potrazi za poslom sve više odlaze u inozemstvo, iz Osijeka HTV donosi sasvim drukčiju priču. Onu o življenju takozvanog američkog sna u Gradu na Dravi. Mladi bračni par iz Amerike se doselio u Osijek.

Tinejdžerska ljubav s jadranske plaže Zeničanke Tijane i Alana nastavila se u njegovoj rodnoj Americi, kamo su mu se roditelji iz Vinišća kod Trogira preselili prije 50 godina. Ipak kada je Alan doktorirao u New Yorku, odlučili su odseliti se.

- Tamo je rođena naša starija kćerka, kada je imala 2,5 god napravili smo tu odluku da želimo da se preselimo u Hrvatsku, prepričava Tijana Kovač Orlic, Alanova supruga.
Odluka je pala na Osijek.

- Toliko toplih ljudi, nema gužve, tu nam je škola, prijatelji, baš su nas osvojili, grad koji nas je osvojio, opisuje Alan Mate Orlic.

S tim se slažu i najmlađi Orlici.

- Tu živimo u centru grada, pa mi se jako sviđa što su mi blizu prijatelji i društvo, kaže Adriana Magdalena Orlic, kći.

Obitelj je preuzela franšizu za učenje engleskoga jezika i kreirala vlastitu za učenje STEM predmeta za djecu mlađe dobi. Atraktivnim programima i prezentacijom nastave nastoje biti što konkurentniji.

- Krenuli smo s jednom školom na katu i nakon dvije godine smo našli master franšizera za Republiku Hrvatsku koji je počeo prodavati franšizu po Hrvatskoj. Sad ima 16 lokacija u Hrvatskoj, tu smo našli master franšizere za Srbiju, Crnu Goru, BiH, Makedoniju, objašnjava Alan Mate Orlic, osnivač i vlasnik tvrtke.

Kažu - od obrazovanja uspijevaju živjeti i zapošljavati druge.

- Imamo dvije odvojene škole u Osijeku, još jednu u Slavonskom Brodu, dvije engleski jezik i jedan Tinker Labs. Zapošljavamo ukupno oko 12-ak radnika, zadovoljni smo, imamo stalne radnike, vjerujem da su i oni zadovoljni. Funkcioniramo kao jedna mala obitelj, opisuje Tijana Kovač Orlic, Alanova supruga, direktorica tvrtke.

Alanovi roditelji potegnu iz Amerike do Osijeka kako bi uživali u obitelji.

- Kad su donijeli odluku o odlasku, bilo nam je jako teško i žao, ali danas kad vidimo što su sve uspjeli, ne možemo reći koliko smo sretni za sebe i za njih, kaže majka Milka Orlic.

- Imamo jednog sina tamo i tu dolazimo svaku godinu po 2-3 mjeseca, ostalo provedemo tamo, a budući da smo u mirovini, ostat ćemo malo duže, kaže Dinko Orlic, otac.

Milka i Dinko planiraju i trajni povratak u Hrvatsku u kojoj je njihov sin ostvario američki san o boljoj budućnosti.

Pogledajte video:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!