07:20 / 09.11.2021.

Autor: Suzana Balen/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Ana i Kata ponovno su prepuštene same sebi

Ana i Kata ostale bez gerontodomaćice, prepuštene su same sebi

Ana i Kata ostale bez gerontodomaćice, prepuštene su same sebi

Foto: Dnevnik / HRT

Sve više starih ljudi u našim selima žive sami. Sretni su oni koji su uključeni u programe pomoći gerontodomaćica. No kada ti projekti završe, ponovno su prepušteni sami sebi. Poput 99-godišnje Ane i njezine 82-godišnje kćeri Kate iz Šandrovca. 

Još malo, pa 99. rođendan. Gospođa Ana Halapa ima ga na sam Božić. Rijetko se u njezinim godinama susretne tako vedar duh i bistar um.

- Čitati baš ne vidim, malo s naočalama, nekad vidim, nekad ne. I sa štakama hodam, još sam u vrtu posadila što je trebalo i okopala sam ga, rekla je Ana Halapa iz Šandrovca.

Pet mačaka i pas najvjerniji su prijatelji Ani i njezinoj 82-godišnjoj kćeri Kati. Nenad je jedan od rijetkih susjeda koji ih obiđe, pokosi dvorište, donese što treba.

- Evo, Neno dođe, kruha nam donese, a u dućan ode već netko. Nema više te pomoći, bilo je, ali nisu na vrijeme poslali. Ja onda ne mogu nigdje, onda i baba dobro skuha, naglasila je Anina kći Kata Globek.

Katu smo zatekli u krevetu - zbog problema sa žuči. Sin joj živi u Njemačkoj i brine se za teško bolesnu suprugu. Obiđe majku i baku kad može. Ovim je dvjema ženama sustavna pomoć nužna. 

- Sve očekujemo od Europe, a mi sami ne bi ništa poduzeli da zbrinemo svoje stare i nemoćne, dodao je Nenad Halapa, Šandrovac.

Prošla općinska vlast nije uspjela ostvariti fazu dva projekta "Zaželi", pa su Ana i Kata ostale bez gerontodomaćice.

- Moja želja je da se javimo na fazu tri i nadam se da ćemo proći. Već jesmo u pregovorima s nekim općinama s kojima bi surađivali, zajedno išli u taj projekt, naglasio je načelnik općine Šandrovac Dario Halauš.

I tako stari i osamljeni ovise o uspjehu projekata, jer mnogi nemaju dovoljno novca za smještaj u domove umirovljenika. Samo ih je u općini Šandrovac gotovo stotinu.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!