Apsurdistan: Čeka se odluka suda i traže se rupe u zakonu

01:01 / 26.04.2022.

Autor: A.M./HRT

Apsurdistan

Apsurdistan

Foto: 2. sezona dokumentarne serije / HRT

U slučajevima kada netko čeka na pravorjek svog spora 10, 15, 20 ili više godina ne može se govoriti o dočekivanju pravde. Sedamdesetpet posto hrvatskih građana smatra da je sudačka vlast, pravosuđe, podložno utjecajima političara i onih koji imaju novca, gospodarskim subjektima. Samim time da je neobjektivno i nije jednako prema svima, kazala je Lora Vidović, bivša pučka pravoraniteljica. Ima li pravde za sve? Jesmo li doista svi jednaki pred zakonom? O suđenjima koja traju godinama i građanima za koje pravda nije dostižna bilo je riječi u posljednjoj, trećoj epozodi druge sezone dokumentarne serije Apsurdistan urednice i scenaristice Nataša Kraljević Kolbas.

video thumb

- Pravo i pravda su dvije kategorije, kažu. Međutim, prava se moramo držati. Zakona se moramo držati jer kad se prestanemo držati zakona i činjenica izgubili smo svaku šansu, istaknula je odvjetnica Ingrid Barić koja zastupa obitelji poginulih Patrika i Lare, mladog para koji je umro od trovanja ugljičnim monoksidom 2015. godine u turističko-ugostiteljskom objektu u Istri. 

Šest godina nakon tragedije ne zna se tko je kriv za njihovu smrt. Zbog promjene suca otkazana je zadnja rasprava u travnju.

- Vjerujem da je puno slučajeva gdje su ljudi vjerojatno stali, odustali. Ne možete, zidovi su preveliki, kazala je Mirjana Blaško, Patrikova majka.

U serijalu o svojim iskustvima govori i Damir Polančec, bivši potpredsjednik Vlade, koji je nakon 12 godina dobio pravomoćnu oslobađajuću presudu. Do travnja 2022. nije primio odštetu, a imovina mu je i dalje blokirana.

- Ako dođe do neke optužnice, koja uz to stoji na staklenim nogama, nikako se ne smije dogoditi da taj proces onda traje 12 ili 13 godina, smatra Polančec. 

Anto Nobilo
, odvjetnik prvookrivljenog Damira Polančeca u aferi Spice, smatra kako je jedan od problema što optužna vijeća ne ispunjavaju svoju svrhu. 

- To se sada mijenja, ali nedovoljno. Optužna vijeća bi trebala biti filter za optužnice koje nisu zrele za suđenje, istaknuo je.

- Afera Spice bila je prva velika afera u Hrvatskoj gdje je bio zahvaćen potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstava Damir Polančec. Sve je počelo krajem 2009. godine, u vrijeme kada Hrvatska pokušava zadovoljiti Europsku uniju, posebno poglavlje 23. koje govori o pravosuđu, smatra Nobilo.

Goran Đurđević ostao je invalid nakon prometne nesreće. Nizom vještačenja utvrđena mu je invalidnost od 93%. Šest godina nakon prometne nesreće Goranov slučaj nije okončan. Presuda je na Županijskom sudu.

- Dobio sam za sudskog vještaka Vilima Beroša. Mislio sam da je to dobro, da će gospodin ministar imati razumijevanja, no on je napisao kako mi je pomoć potrebna nekoliko sati dnevno, kazao je Đurđević.

- Jedna pogrešna presuda je tragedija, 100 pogrešnih presuda je statistika i kada odete, po svim odvjetničim uredima, sigurno će biti kod svakoga 2,3 ili pet predmeta koji su tragedija. Kad zbrojite te odvjetničke urede, dobit ćete jednu masu predmeta za koju svaki od nas može reći - ovo je suludo, ističe Mihael Hribar, odvjetnik Gorana Đurevića.

Četiri godine nije donesena sudska odluka o viđanju majke i djeteta iako se znalo da je majka teško bolesna. Sudski postupak obustavljen je mjesec dana nakon majčine smrti.

- Imamo ženu koja se obratila sudu, koja je majka i invalidna osoba, ovisna o njezi i pomoći trećih osoba, koja nikada nije uspjela provesti onoliko vremena sa svojim djetetom koliko je željela. Umrla je nastojeći to napraviti, a sudovi odluku nisu donijeli, kazala je odvjetnica Sanja Brazdica Jelavić.

Naglasila je i kako je djete tijekom cijelog trajanja postupka, prema riječima stručnjaka, izražavalo čežnju za majkom i bilo je evidentno da je potrebno urediti susrete i druženja djevojčice s majkom, ali zbog pretjeranog formalizma to se u životu toga djeteta nije dogodilo.

- Tražili smo pomoć, međutim, uvijek je isti odgovor - čeka se odluka suda. Moja sestra tu odluku nije dočekala, kazala je Tajana Vlahović, sestra preminule majke.

Supružnici Snježana i Vjekoslav Franetović već se godinama, u svom stanu na splitskim Bačvicama, muče se s vodom koja curi te s plijesni na stropovima i zidovima. Sve je krenulo 2016. godine kada je stan poviše njih kupio novi vlasnik, počeo rekonstrukciju i napravio četiri apartmana. 

- Imamo tri presude Županijskog suda i tri vještaka koji su svi rekli isto, naglasio je Vjekoslav Franetović.

U stanu bračnog para Franetović voda i dalje curi. U travnju je obavljeno četvrto vještačenje. 

Snježana i Vjekoslav Franetović

Snježana i Vjekoslav Franetović

Foto: Apsurdistan / 2. sezona dokumentarne serije

- U Skandinaviji će običan građanin reči da poštuje zakon kako bi se osjećao sigurno. Kada postoji osjećaj da je zakon tu da nam dade granice ponašanja i da ćemo, kad se krećemo u granicama zakona, biti zaštićeni - to je situacija u kojoj možemo očekivati i povjerenje u sudsku odluku, makar nam možda išla na štetu. Makar se s njom ne slagali, ističe Lora Vidović, bivša pučka pravobraniteljica.

- Nažalost, kod nas situacija nije takva. Kod nas se i dalje traže rupe u zakonu, dodala je. 

Lora Vidović

Lora Vidović

Foto: Apsurdistan / 2. sezona dokumentarne serije

I u drugoj sezoni dokumentarne serije Apsurdistan - putovali smo Hrvatskom i razgovarali s ljudima koji su se susreli s problemima golemog birokratskog sustava, slabe učinkovitosti... Bavili smo se propadanjem željeznice, apartmanizacijom obale te pravosuđem. Ukoliko ste propustlili ili želite ponovno pogledatit neku epizodu druge sezone Apsurdistana, možete je pronaći u videoteci multimedijske usluge HRTi. U videoteci platforme dostupni su i svi nastavci prve sezone serijala.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!