Jeste li znali da šarenobradi kolibrić među precima ima dinosaure?

13.01.2022.

21:00

Autor: A.M./HRT

Tomislav Pišonić

Tomislav Pišonić

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Tomislav Pišonić odustao je na pitanju za 250.000 kuna. Nije znao da šarenobradi kolibrić među precima ima dinosaure te je nakon iskorištena dva džokera na 13. pitanju napustio popularni game-show "Tko želi biti milijunaš". Ivan Kraljević, sa zasad osvojenih 16.000 kuna i džokerom zovi, idućeg četvrtka kreće u daljnji pohod.

Tomislav Pišonić

Tomislav Pišonić

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Tomislav Pišonić, 30-godišnji programer iz Zaprešića, prvog džokera, pomoć znalca, zatražio je na pitanju za 64.000 kuna popularnog kviza "Milijunaš". Nije bio siguran koliko je arapskih država smješteno oko Perzijskog zaljeva. Pet, šest, sedam ili osam?

Znalac Ivan rekao je, nakon što je dva puta prebrojio zemlje smještene oko Perzijskog zaljeva, da je sedam točan odgovor. Prilikom prvog nabrajanja zaboravio je Saudijsku Arabiju na koju ga je podsjetio Tomislav.

Tomislav Pišonić

Tomislav Pišonić

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

- Malo sam brojio i krenuo od Omana, pa idu Ujedinjeni Arapski Emirati, Katar, Bahrein, Kuvajt i Irak. S druge strane imamo Iran, ali naglasak je na arapskim državama. Koliko znam Iranci nisu Arapi, kazao je Ivan.

Tijekom drugog nabrajanja Tomislav mu je napomenuo da je i Saudijska Arabija među arapskim zemljama Perzijskog zaljeva. 

- Znači sedam je. Vidite da nisam previše siguran. Lakše mi je jer vi nemate što izgubiti, kazao je Ivan aludirajući na prošlotjedno izadnje "Milijunaša" kada je natjecatelju ponudio netočan odgovor na 10. zemljopisno pitanje zbog čega je on napustio kviz s 1000 kuna.

Tomislav je još jednom prebrojio zemlje i odlučio riskirati.

- Sedam je moj konačan odgovor, rekao je i točno odgovorio na 11. pitanje.

Znalac Ivan Jurić

Znalac Ivan Jurić

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

I na pitanju za prelazak drugog praga, programer iz Zaprešića odlučio je riskirati. Tko je od španjolskog kralja Karla I. nagrađen grbom sa zemaljskom kuglom i natpisom "Primus circumdedisti me", glasilo je 12. pitanje. Ponuđena su imena istraživača Juana Poncea de Leóna, Rodriga de Triana, Vasca Núñeza de Balboa i Juana Sebastiána Elcana.

- Pretpostavljam da je prvi koji je okružio zemlju Elcano. Magellan (Ferdinand) je umro na Filipinima. Znači nije prošao sve. Mislim da je Elcano bio s njim i da se on vratio (u Španjolsku). Siguran sam. Neću trošiti džokere pa što bilo. Konačni odgovor je Juan Sebastián Elcano, kazao je Tomislav i osvojio 125.000 kuna.

Tomislav Pišonić

Tomislav Pišonić

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Tarik mu je čestitao. 

- Svi smo uz Vas. Ne samo znalci već i znalci koji čekaju na vaše mjesto. Lijep je znak kad se smješkaju igrači koji ne igraju, kazao je Tarik Filipović.

Koja simpatična životinja među precima ima i zastrašujuće dinosaure, glasilo je 13. pitanje za 250.000 kuna. Sirijski hrčak, šarenobradi kolibrić, kućni macaklin ili crvenooka gatalinka? 

Tomislav je prvo zatražio džokera pola-pola.

- Mislim da ni jedan moj džoker zovi neće ovo znati, kazao je pogramer iz Zaprešića.

Nakon suženog izbora ostali su šarenobradi kolibrić i kućni macaklin, što mu nije pomoglo da se odluči. Zatražio je i džokera zovi, no ni on nije znao odgovor.

- Mislim da je šarenobradi kolibrić, no nisam siguran. Znam kokoš ima veze s T-rexom, kazao je džoker zovi.

- Najrađe bih riskirao, no nema smisla. Odustajem, kazao je Tomislav Pišonić i napustio popularni game-show sa 125.000 kuna. Nakon odustajanja naglasio je da bi se odlučio za šarenobradog kolibrića, što bi mu osiguralo i nastavak natjecanja.

Tomislav Pišonić

Tomislav Pišonić

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Sljedeći natjecatelj Ivan Kraljević iz Zagreba prvog džokera zatrebao je na pitanju za 8.000 kuna. Pomoću sugestije znalca Ivana točno je odgovorio da Španjolska nema nijedan otok u Antilima. Ponuđene su bile i Francuska, Nizozemska te Velika Britanija.

Akademskom slikaru, prevoditelju  i izdavaču pomoć džokera pola-pola zatrebala je za odgovor na 9. pitanje. Koju su Oliverovu pjesmu iz 1979. Oliver i Davor Rudolfi "rasplesali" 2001., glasilo je pitanje za 16.000 kuna.

 Ivan Kraljević

Ivan Kraljević

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Nakon džokera pola-pola ostali su "Ljubav je tvoja kao vino" i "Što to bješe ljubav".

- Mogu samo pogađati, kazao je Ivan te dodao kako to nije njegov žanr. Odlučio se za pjesmu "Ljubav je tvoja kao vino" i osvoji 16.000 kuna te nastavlja natjecanje idući četvrtak.

Najnovije izdanje game-showa "Tko želi biti milijunaš?" dostupno je i na našoj multimedijskoj platformi HRTi, uz vremensko ograničenje. I sljedećeg četvrtka budite uz Prvi program HTV-a, provjerite svoje znanje i nasmijte se Tarikovim dosjetkama!


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!