Znate li gdje su rođeni mačci Džingis-kan i Miki Trasi?

02.06.2022.

21:00

Autor: A.M/HRT

Iva Oroz

Iva Oroz

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Juraj iz Daruvara u novom izdanju kviza „Tko želi biti milijunaš?” otvorio je pitanje za 125.000 kuna. No odustao je od odgovora jer nije znao da bismo se trebali sjetiti izumitelja Josipa Belušića kad stisnemo gas te kući otišao sa 64.000 kuna. I Iva iz Zagreba odustala je od odgovora, no na 10. pitanju – o jednom od najpoznatijih djela Vesne Parun. Kviz je napustila s osvojenih 16.000 kuna. Iduće izdanje kviza otvara Tomislav iz Zagreba pitanjem za 2000 kuna, a raspolaže i svim džokerima!  

U večerašnjem game-showu “Milijunaš” Iva Oroz iz Zagreba nastavila je pohod na milijun točno odgovorivši na pitanje za 2.000 kuna. 

Pitanje je glasilo tko je do svoje pete godine potpuno oslijepio, a poslije je svojim izumom slijepima olakšao život. Bell, Braille, Brahe ili Berzelius? Iva se brzo odlučila za B – Braille.

Iva Oroz

Iva Oroz

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Pomoć prvog džokera studentici zadnje godine istraživačke geografije PMF-a zatrebala je na pitanju za 8.000 kuna. 

Što osoba alergična na plodove mora ne bi smjela naručiti u francuskom restoranu? Coquilles St. Jacques, Mille-feuille, soupe a l'oignon ili foie gras?  

Iva Oroz

Iva Oroz

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Iva je zatražila pomoć znalaca, a javila su se sva trojica. Odabrala je Brunu Roberta Kirinića koji je kao točan odgovor naveo A - coquilles St. Jacques. Iva je prihvatila njegovu sugestiju i točnim odgovorom na 8. pitanje - školjke svetog Jakova ili jakobove kapice - osvojila 8.000 kuna. 

Iva Oroz

Iva Oroz

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Na 9. pitanju Iva je iskoristila džoker zovi. Nije znala što se događa kad Mjesec zakloni zvijezde ili kad planet zakloni svoje satelite. Okultacija, armagedon, ezoterija ili amajlija?

Džoker zovi smatrao je da je točan odgovor A - okultacija, ali nije bio siguran. Iva je zbog toga zatražila i džoker pola-pola. 

- U životu nemojte biti tako neodlučni, savjetovao joj je voditelj Tarik Filipović.   

Iva se ipak dvoumila hoće li otići i kući odnijeti 8.000 kn ili riskirati. Naposljetku je odlučila riskirati i točnim odgovorom na 9. pitanje osvojila 16.000 kuna!

Okultacija je astronomska pojava pri kojoj je jedno nebesko tijelo skriveno drugim, a i pomrčine se ubrajaju u okultaciju, napomenuo je Tarik.

Na pitanju iz književnosti, za 32.000 kuna, Iva je odustala. Nije znala da su mačci Džingis-kan i Miki Trasi na svijet došli u Zlarinu, a ne u Labinu, Skradinu ili Solinu. 

- Stvarno ne znam. Meni je 16.000 kuna odlična cifra i zašto kockati. Odustat ću, kazala je Iva. No da je pogađala, odgovorila bi Solin, a onda je saznala da je riječ o likovima jednog od najpoznatijih djela pjesnikinje Vesne Parun - dječjem romanu u stihovima "Mačak Džingis-kan i Miki Trasi".

- Počinje stihovima: "U Zlarinu na rtu Bučini

rodila su se jednoga ljeta

na pragu okrenutom pučini

dva mačića, dva probisvijeta.", objasnio je Tarik.

U prvom večerašnjem "Najbržem prstu" pobijedio je Juraj Šargač iz Daruvara.

Prvog džokera magistar strojarstva zatražio je na 7. pitanju. Pomoć znalca trebao je jer nije znao da je peljar priručnik za plovidbu. U ponudi su bili i priručnici za pletenje, za sadnju i za gatanje.

Znalac Josip Buklijaš pomogao mu je osvojiti 4.000 kune rekavši da je točan odgovor - za plovidbu. 

Na idućem, 8. pitanju Juraj je zatražio džoker „pola-pola”. 

Pitanje je glasilo: Gdje sekvoje, odnosno mamutovci, „izgrađuju” predivne prirodne šume? U Alberti, u Kaliforniji, na Yucatanu ili u Amazoniji? 

Nakon džokera „pola-pola” ostali su odgovori u Kaliforniji i na Yucatanu. Juraj se dvoumio, no odlučio je riskirati i kao konačan odgovor naveo B – u Kaliforniji. To je bio točan odgovor i osvojio je 8.000 kuna. 

Kad je saznao 9. pitanje, Juraj je obeshrabreno rekao kako ga ni ono „nije pogodilo”.

Pitanje je glasilo: Kojeg je književnika Charlotte Buff odbila u mladim danima i udala se za odvjetnika Kestnera? Hessea, Manna, Schillera ili Gethea?

Nakon Tarikove sugestije da na miru još jednom pročita pitanje i razmisli, Juraj je shvatio da je riječ o Getheu čiji su glavni likovi u romanu „Patnje mladog Warthera” - Lotta i Werther. Točnim odgovorom prešao je drugi prag i osvojio 16.000 kuna.

Juraj Šargač

Juraj Šargač

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Za odgovor na 10. pitanje Juraj je morao zapjevati hrvatsku himnu. Nije znao kojim se redom nižu rimovane riječi posljednje strofe himne. A – grije, vije, krije, bije; B – grije, krije, vije, bije; C – krije, grije, vije, bije i d – krije, vije, grije, bije? 

Nakon što se pjevajući podsjetio riječi himne, Juraj je kao konačan odgovor rekao A – grije, vije, krije, bije i osvojio 32.000 kuna.

Juraj Šargač

Juraj Šargač

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Na 11. pitanju Juraj je iskoristio posljednjeg džokera - „zovi”. Pitanje je glasilo: Što je na samrtnoj postelji odgovorio Aleksandar Veliki kad su ga njegovi generali pitali tko će ga naslijediti? Mogao je birati: najjači, najljepši, najpametniji ili najpošteniji. 

Džoker zovi je sigurno i brzo rekao kako je točan odgovor A – najjači i tako pomogao natjecatelju da osvoji 64.000 kuna.

Juraj Šargač

Juraj Šargač

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Pitanje za 125.000 kuna o hrvatskim izumiteljima bilo je kobno za Juraja. Odustao je od odgovora na 12. pitanje čim ga je čuo jer nije znao da bismo se našeg izumitelja Josipa Belušića trebali sjetiti kada stisnemo gas! 

Ponuđeni odgovori bili su i: kad prebacimo TV kanal; kad stanemo na vagu i kad dignemo roletu.

Tako je Juraj Šargač popularni game-show "Tko želi biti milijunaš" napustio sa 64.000 kuna. 

Nakon odustajanja rekao je da bi za konačan odgovor rekao A – kad prebacimo TV kanal, što bi bilo netočno. 

- Radilo se o izumitelju brzinomjera. Točan odgovor je D – stisnemo gas, objasnio je znalac Ivan Jurić.

Na vrući stolac posljednji je sjeo Tomislav Štancl iz Zagreba koji je do kraja večerašnjeg „Milijunaša” osvojio 1000 kuna. Pohod na milijun nastavit će u idućem izdanju game-showa, a na raspolaganju su mu sva tri džokera.

Profesor geografije idući kviz „Tko želi biti milijunaš” otvorit će odgovarajući na 6. pitanje za 2.000 kuna. 

Do tada, ako ste propustili najnovije izdanje kviza "Tko želi biti milijunaš?" ili ga želite ponovno pogledati, možete ga pronaći na našoj multimedijskoj platformi HRTi gdje je dostupan uz vremensko ograničenje.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!