Prikupljen je novac za Lukino liječenje

23.04.2022.

21:25

Autor: Hrvoje Gunjača/Ivona Ramadža Čolić/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Luka Škarić

Luka Škarić

Foto: Dnevnik / HRT

Daroviti glazbenik, amaterski glumac, zaljubljenik u životinje. Mladi Šibenčanin, Luka Škarić, živio je punim plućima, sve do kobne prometne nesreće. Od trajnog invaliditeta ruke sada ga može spasiti samo žurna operacija, vrijedna dvjestotinjak tisuća kuna. I dok se čeka procjena opravdanosti zahvata i odobrenje troškova u HZZO-u, Lukini su prijatelji i građani plemenita srca - novac već prikupili!

Život s glazbom! Lukina radost i egzistencija pretvorila se u - bol!

- Sviram nešto sitno, odsviram tipa dvije pjesme i onda krene lagano boljeti ruka. Tako da od konkretnog sviranja nema ništa zapravo, rekao je Luka Škarić.

Kobna je bila vožnja motociklom - 20. prosinca prošle godine. I oduzeta mu prednost prolaska. Nižu se pregledi i terapije. No Lukina desna ruka i dalje je - kao mrtva!

- Što se tiče ramena, ja kad je stavim ovako gore - ona pada. Mogu je dovući gore rukom drugom, ali kad pustim ona pada. Zato što je oštećen živac koji time upravlja, objasnio je Luka.

Plastični kirurg uputio ih je u bečku kliniku. U Hrvatskoj mu, kaže, ne mogu pomoći. Austrijski liječnici tvrde - operacijom mogu vratiti ruku u život. Cijena zahvata - 28 tisuća eura. Izgledi za uspjeh - osamdeset posto.

- Nama novac treba prekjučer! A ne jučer, ni sutra, ni za tri mjeseca. Ako u periodu unutar pet ili šest mjeseci od nastanka ozljede ne operira ruku, odnosno ne napravi rekonstrukciju živca koji je oštećen - ruka mu odumire, naglasila je Lukina majka Darija Šego Petković

Hoće li HZZO odobriti liječenje - o tome povjerenstvo tek treba odlučiti. A termin operacije već je za desetak dana. Lukini prijatelji iz dramskog studija pokreću humanitarnu lavinu. Izvode predstave za njega.

- Mislim da je malo u jednu ruku tužno i dosta razočaravajuće za nas kao državu, da moramo mi kao djeca preuzimati inicijativu da bi riješili nekakav ovakav ozbiljniji problem, poručio je Lovre Paić, dramski studio "Ivana Jelić" pri HNK Šibenik.

- Ja sam jako, jako ponosna na njih. Oni su onako jedan ozbiljan primjer kako ne smijemo nikad govoriti da mladi ovo ili da mladi ono, istaknula je voditeljica dramskog studija "Ivana Jelić" pri HNK Šibenik Oriana Kunčić.

Humanitarno srce Hrvatske ponovno plamti. Uplate stižu sa svih strana. Uključuju se i humanitarci na dva kotača.

- Ovo je druga humanitarna na ovom području u pola godine. Za malu Kiaru smo je radili i sada za Luku. Sustav dok čeka, njemu triba pomoć, naglasio je predsjednik Motokluba Green Knights Marko Svirčić.

Cilj je ostvaren! Novac za operaciju prikupljen. 

- I hoću reći samo svima hvala. I da nastave ovako u ovom tonu, kad god nekom treba pomoć, kazao je Luka.

A sav višak novca, Luka će - kaže - dati drugima u sličnoj nevolji.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!