"Biram novi život" - borba protiv ovisnosti

04.03.2021.

07:28

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Ovisnost

Ovisnost

Foto: Davor Puklavec / PIXSELL

U Vukovarsko-srijemskoj županiji nedavno je otvorena Terapijska zajednica za liječenje ovisnosti pod nazivom Biram novi život. U zajednici se provode radno-okupacijski programi i psihosocijalna rehabilitacija korisnika - koji u Slavoniju dolaze iz cijele Hrvatske.

Galerija
Borba protiv ovisnosti, Foto: Ines Milanković/Dnevnik/IMS/HRT
Borba protiv ovisnosti, Foto: Ines Milanković/Dnevnik/IMS/HRT

Iza dijagnoze ovisnosti kriju se teške sudbine. Život na ulici, oduzeta djeca, predozirani članovi obitelji i samoća - njihove su priče.

- Nisam imao ni oca ni majku, odrastao sam u domu i nikom nisam vjerovao. Ta samoća i hladnoća na ulici, ne mislim na hladnoću kad je vani hladno nego hladnoća u duši. Možeš biti ne znam koliko nadrogiran nećeš biti sretan, govori Kurteš.

- Do ovdje me doveo alkohol. Puno sam pio pa sam radio probleme kod kuće. Kap je bila ta kad su mi djecu uzeli i stavili ih u udomiteljsku obitelj, rekao je Jovica.

Zbog rastućih potreba društva - u Mikluševcima je otvorena terapijska zajednica za liječenje ovisnosti.

- Ja njih gledam kao svoju djecu. Neki su malo stariji od mog sina, a neki su mlađi. Znači, treba im pomoć, naglašava Darko Huchbaum, predsjednik udruge "Biram novi život" i voditelj terapijske zajednice.

A pomaže im se u sklopu radno-okupacijske terapije.

- Dobro je doći u komunu da vide da se i drugi s tim nose. Dobro je da vide da postoje kod nas rehabilitirani ovisnici pa da uče na njihovom primjeru te da vide da je uspjeh moguć, naglašava Jovana Bačić Beljić, psihologinja u terapijskoj zajednici.

A bez solidarnog društva ne mogu uspjeti. Terapijski proces traje od 1 do 3 godine. Nakon liječenja svi imaju velike planove.

- Imam sina i on mi je najveća motivacija da budem ispravan i da mu pokažem kako treba biti čovjek, govori Ivan.

Najvažniju odluku već su donijeli - od života traže - drugu priliku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!