Budućnost podmorja otoka Hvara

08.11.2021.

07:00

Autor: Ivana Šilović/More/HRT

Čišćenje podmorja

Čišćenje podmorja

Foto: HTV / HRT

Bio kugle za budućnost hvarskog podmorja bačene su u more. Eko kugle obogaćene su efektivnim mikroorganizmima i svaka od njih prirodno obnavlja kvalitetu jednoga četvornog metra morskog dna. Projekt je pokrenula Udruga Moj Škoj.

O bio kuglama koje možda možemo nazvati i čudotvornim krpama za podmorje već se pričalo u emisiji "More".

Radi se o prozvodu iz Japana koji je vrlo brzo osvojio cijeli svijet. Turistička zajednica Jelse i Udruga Moj škoj bio kugle su donijeli na otok i u čišćenje podmorja uključili gotovo svu djecu sa otoka.

Dali su se mali Hvarani u ozbiljan posao. Izvaljali su na stotine bio kugla kako bi podmorje po cijelom škoju opet bilo čisto. 

Kuglice su to s bogatim algama koje će proćistiti more, kažu djeca. 

Bio kugle doputovale su na otok zahvaljući volji i entuzijazmu članica Udruge Moj Škoj. Želja im je da otok Hvar ulaže u očuvanje vlastitog okoliša i staništa.

- Cilj bio kugli je da pokušamo vratiti mikroorganizme koji su zaslužni za čišćenje, da se razmnože i da pomognu čistiti naše uvale, jer svi znamo što dolazi s turizmom, s povećanim brojem gostiju. Hvarsko more je čisto i po tome smo poznati i takvim ga želimo održati. Jedan je otok, priroda ne poznaje granice, ovu smo ideju predložili svim općinama i svi su pristali, kaže Lorena Jakus, predsjednica Udruge "Moj škoj" - Hvar. 

Više od 16.000 bio kugli je u moru. Za godinu dana znat će se jesu li odradile dobar posao.

Pogledajte prilog:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!