Malvazija dobila nacionalnu oznaku izvornosti

11.09.2025.

12:19

Autor: Anita Bartolović/M.Z./Dnevnik/HRT

Malvazija uzgojena na bijelom tlu Bujštine dobila je zasluženo priznanje - nacionalnu oznaku izvornosti. 

Prepoznatljiva malvazija iz Buja, nakon momjanskog muškata, druga je sorta u Istri koja nosi tu oznaku.

Njome se definiraju uvjeti proizvodnje, ali i podiže vrijednost tog kraja na vinskoj karti Istre i Hrvatske.

U srcu sjeverozapadne Istre, na brežuljcima i bijelom tlu, najbolje uspijeva bujska malvazija. To zna i vinar Ivan Leko koji ima 30 hektara vinograda.

- Svi naši vinogradi su na bijeloj zemlji. To joj daje jedan poseban stil, pun mineralnosti, voćnosti. Rekao bih da je to glavna karakteristika naše malvazije, objašnjava Ivan Leko.

Bujska malvazija poznata je po visokoj alkoholnoj jakosti, koja je i do 15 posto. Upravo te karakteristike donijele su joj nacionalnu zaštićenu oznaku izvornosti.

- To vam je otprilike, kao što vam je dingač za plavac mali, tako će bujska malvazija biti za istarsku malvaziju, rekao je dopredsjednik Udruge vinara Bujštine Luciano Visintin.   

Postupak dobivanja oznake pokrenut je prije četiri godine, a ona potrošaču jamči ono što proizvođači odavno znaju - autentičnost, tradiciju i kvalitetu.

- Podrazumijeva da grožđe potječe upravo s tog područja, koja osim okolice Buja uključuje i okolicu Brtonigle, Nove Vasi, Grožnjana i Krasice, objašnjava znanstveni suradnik na Institutu za poljoprivredu i turizam Poreč Marijan Bubola.

Berbe koje udovoljaju propisanim uvjetima već sada mogu zatražiti za svoje butelje. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Od istog autora