Bundeve su gastronomske kraljice jeseni. Na glavnoj osječkoj tržnici ponuda je odlična, kao i prijedlozi što se sve od njih može pripremiti. Vedrim bojama osvijetli i najtmurniji dan - bundeva. Turkinje, muškatne i još mnoge druge nude izbor za pripremu niza jela. Nude se narezane, pa čak i naribane.
- Većinom imamo za juhe, štrudle. Mogu se i peć, ova domaća sorta što je križana s muškatnom i rebrastom. Bude jako fino, rekla je Dražana, OPG iz Višnjevca.
No poslije prvih mrazeva najtraženija je takozvana Turkinja.
- Na prvom mjestu. Ona se koristi za pečenje u rerni i nezamjenjiva je po tom pitanju, a isto tako može se ribati za kolač i mnogo je onih starinskih žena koje kažu da je im daleko bolja, imam i ove. Meni je svejedno. I meni je ova bolja nego ova, istaknula je Borka Dokić, OPG iz Tenje.
Nekima je već i danas na jelovniku. Nutritivno vrlo bogate, a energetski siromašne bundeve su omiljena jesenska namirnica za čiju pripremu samo mašta ima granice.