Kako pomoći osobama s intelektualnim teškoćama da se lakše uključe u zajednicu, ali i budu što samostalnije u svakodnevnom životu. Bio je to cilj projekta "Chef na svoj način" studenata Enogastronomije u Požegi.
28.11.2024.
11:24
Autor: Sanja Najvirt/I.Z./Vijesti/HRT
Kako pomoći osobama s intelektualnim teškoćama da se lakše uključe u zajednicu, ali i budu što samostalnije u svakodnevnom životu. Bio je to cilj projekta "Chef na svoj način" studenata Enogastronomije u Požegi.
Njihova interaktivna, inkluzivna kuharica za ranjive skupine na svjetskom je natjecanju studentskih projekata osvojila prvo mjesto.
Oni su uspješni studenti enogastronomije na Fakultetu turizma i ruralnog razvoja, ali i marljivi volonteri u zajednici. Svojim projektima žele olakšati život osobama s intelektualnim i tjelesnim teškoćama pa je i ova jedinstvena kuharica osmišljena upravo s tim ciljem.
- Kuharica je osmišljena korak po korak, jer često nismo svjesni toga da su nama stvari uobičajene, jednostavne, a drugima to uistinu predstavlja veliki izazov, kazala je studentica Enogastronomije Martina Denon, Fakultet turizma i ruralnog razvoja, Požega.
A "Chef na svoj način" jednostavno i pitko, korak po korak, fotografijama i tekstom vodi nas kroz proces pripreme namirnica, njihove obrade i kuhanja do gotovog jela na stolu.
Za osobe s intelektualnim teškoćama dragocjena je ovo pomoć u svakodnevnom funkcioniranju.
- Željeli smo kroz volonterski rad osnažiti ranjive skupine - osobe s intelektualnim teškoćama i tako im pružiti alat kojim bi mogli u većoj mjeri mogli normalno funkcionirati, naglasila je doc.dr.sc. Maja Ergović Ravančić, Fakultet turizma i ruralnog razvoja, Požega.
A kuhanje nije samo potreba, već za ovakvu ranjivu skupinu prilika za samostalniju i aktivniju svakodnevicu.
Ova inkluzivna kuharica olakšava im izbor namirnica potrebnih zdravlju i pomaže u svladavanju osnovnih kuharskih izazova, a uz to im je dostupna u tiskanoj formi kao i on line.
- Ovakav pristup, postupno, korak po korak, zapravo je onaj alat koji im omogućava da samostalno obavljaju svakodnevne aktivnosti i budu tako ravnopravni članovi našeg društva, poručila je stručnjakinja edukacijske rehabilitacije Ivona Abramović.
A ono je empatično i snažno upravo onoliko koliko smo spremni prihvatiti i poduprijeti one najranjivije među nama.
Zato ne čudi da je u konkurenciji najboljih studentskih projekata iz čak 30 zemalja, kuharica "Chef na svoj način" proglašena najboljom, uz specijalnu nagradu za doprinos inkluzivnosti osoba s teškoćama u razvoju.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora