Selo jagoda preko jeseni postaje selo bundeva

03.11.2025.

17:51

Autor: Sandra Špoljar/M.R./Regionalni dnevnik/HRT

Nedaleko od Ludbrega krije se pravo seosko čudo. Na ovdašnjim poljima jagode i bundeve odlično uspijevaju. Uz Podravsku magistralu nižu se šarena prodajna mjesta s niskim cijenama, bogatim izborom i nezaboravnim doživljajem.

Selo jagoda u proljeće pretvara se u selo bundeva ujesen.

- Najviše se prodaju tikve za peći, to od jeseni, pa i poslije Svih svetih. Ove godine morali so izorati jednu zemlju, pošto je bila livada, i imali smo oko pola rali, opisala je Ljiljana Lazić iz Čukovca.

Bundeve za pečenje najpoznatije su pod nazivom 'turkinje'. Raznih su oblika i veličina, a cijena - euro po kilogramu. Najveća na ovom prodajnom mjestu ima čak 13 kilograma.

- To su tikve za peći, baš su posebna sorta i ljudi obožavaju te tikve, rekla je Milica Petković, također iz Čukovca.

- Pogotovo stranci, oni dosta traže, oni više to vole nego naši domaći možda. Neki ih stavljaju za umake, neki za kolače, za sve. Za juhe i variva, dodala je.

Tikve su ne samo ugodne za gledati, nego su i jako zdrava hrana.

- To sad je sezonsko i ljudi dosta znaju staviti u zamrzivač da imaju za kasnije. Ipak je to prirodno, nije špricano i radije kupe ovdje kod nas nego u trgovačkom lancu, objasnila je.

Većina ovih bundeva je jestiva, ali proizvođači misle i na one koji vole ukrasne. Ako su vam usput drage i zmije, odavde je praznih ruku nemoguće otići.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!