Damirovi gropovi, mini spomenici rukama ribara i mornara

16.01.2022.

07:36

Autor: Branko Dobrota/More/HRT

Gropovi (čvorovi)

Gropovi (čvorovi)

Foto: HTV / HRT

Nekada su gropovi (čvorovi) bili bitan dio vještine ljudi vezanih uz more, no dolaskom modernih brodova na mehanički pogon potreba za njima svela se na nekoliko najvažnijih.

Koliko god je potrebno znati vezati neki grop, toliko je potrebno znati ga i odvezati. Znati vezati neki grop znači znati ga pravilno vezati čak i u potpunom mraku. Znalci kažu kako svaki nautičar treba znati vezati osam čvorova. Primjerci brojnih preostalih čvorova - već su u muzeju.

Hrvatski pomorski muzej Split obogatio je svoj postav novim zanimljivim eksponatima. Prihvativši sjajnu ideju Muzeja, jedriličar i zaljubljenik u stare brodove i sve vezano uz more Damir Višić, prije nekoliko je godina ustupio muzeju 40 različitih gropova u staklenim bocama koji su uvršteni u stalni postav.

Već dugi niz godina Višić se bavi ovim neobičnim hobijem, spajajući ljubav prema moru i jedrenju s vještinom vezivanja gropova u bocama.

Kolekcija gropova promatrača ostavlja bez riječi i s puno pitanja o načinima na koje su sastavljena ta mala umjetnička djela, svojevrsni minijaturni spomenici svim onim žuljevima bremenitim rukama koje su vezivali konope na kopnu i moru - zabilježili su muzejski kustosi.

Više pogledajte u videoprilogu!


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!