Dan je svetog Florijana: vatrogasci, hvala i sretno!

04.05.2023.

10:34

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT/V.M.

Odmor vatrogasaca nakon intervencije

Odmor vatrogasaca nakon intervencije

Foto: DVD Trnje / Zagreb

Dan je svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca. Danas se obilježava i Dan vatrogasaca u našoj zemlji. Već itekako dobro znamo da su vatrogasci u Hrvatskoj uvijek prvi na mjestu u svim nedaćama i teškim trenucima - u izazovnim godinama pandemije i potresa vatrogasci odradili veliki broj intervencija. 

Upravo na Dan svetog Florijana vatrogasci DVD-a javnosti su odlučili prezentirati svoj rad, a kako svoj posao obavljaju hrabri gasitelji i spasitelji iz zagrebačkoga Trnja, dobrovoljnog vatrogasnog društva koje postoji već gotovo 90 godina, provjerila je ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska:

Na današnji Dan vatrogasaca, 4. svibnja, ekipa iz DVD-a Trnje poziva sve zainteresirane da ih od 18 sati posjete na adresi Budmanijeva 9 u Zagrebu i uživo se upoznaju s njihovim radom.

Tamo će posjetitelje dočekati najbrži vatrogasac u Zagrebu Denis Gaščić koji je osvojio titulu najbržeg Hrvata na utrci Zagreb Firefigher Challenge - Denis je, naime, u punoj vatrogasnoj opremi i s čeličnom bocom na leđima 31 etažu stepenicama pretrčao za samo 6 minuta i 7 sekundi.

Svoj će rad predstaviti i voditelj dron-tima DVD-a Trnje Jan Vesel, pionir korištenja bespilotnih letjelica u hrvatskom vatrogastvu, dobitnik nagrade Civis nobilis (lat. Plemeniti građanin) za sudjelovanje u više od 170 intervencija nakon zagrebačkog i petrinjskog potresa, a s građanima će se družiti i Matej Baturić, voditelj ronilačkog tima DVD-a Trnje.

- Nakon zagrebačkog i petrinjskog potresa vatrogasci DVD-a Trnje odradili su preko 330 intervencija. DVD Trnje bio je predvodnik uvođenja bespilotnih letjelica u sustav vatrogastva, što se korisnim pokazalo upravo nakon potresa, ističu trnjanski vatrogasci.

Zahvaljujući izvidima iz zraka, trajanje intervencija uvelike je ubrzano, a DVD Trnje djeluje i na drugim područjima: među prvim je vatrogasnim društvima koja su osposobila vlastiti ronilački tim.

- Iduće godine DVD Trnje će proslaviti 90. obljetnicu svoga osnivanja. U svojoj skoro devedeset godina dugoj povijesti trnjanski se DVD istaknuo kao jedno od najaktivnijih dobrovoljnih vatrogasnih društava u Zagrebu, ističu iz tog DVD-a.

Vikend u znaku vatrogastva i požarne sezone 2023.


Mnogobrojne manifestacije u vatrogasnim društvima održavat će se i tijekom vikenda, a obilježavanjem blagdana sv. Florijana ujedno započinje Mjesec zaštite od požara, u kojem vatrogasci dodatnim aktivnostima nastoje utjecati na svijest o važnosti vatrogastva u zaštiti ljudi i imovine.

Kako će obilježiti današnji dan i kako se pripremaju za požarnu sezonu doznali smo od Slavka Tucakovića, glavnog vatrogasnog zapovjednika, i Ante Sanadera, predsjednika Predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice:

Smatra se da je Florijan bio rimski časnik koji se poput vatrogasaca zalagao za svoje bližnje, nije zatajio kršćansku vjeru te je zbog nje i hrabro umro. Inače, kip svetog Florijana prisutan je osim u vatrogasnim domovima i na mnogim drugim objektima, crkvama i kao samostojeći spomenik, najčešće u odori rimskog časnika, u lijevoj ruci drži crvenu ili bijelu zastavu s križem a u desnoj ruci drži posudu s vodom kojom gasi požar kuće u plamenu.

Tradicija obilježavana ovog sveca na današnji dan traje od sredine 19. stoljeća u svim vatrogasnim društvima na području srednje i istočne Europe.

Na Florijanovo vatrogasci odlaze u crkvu gdje odaju počast svetom Florijanu, a organiziraju se i razne svečanosti, posvete vatrogasne zastave s likom svetog Florijana, javne vježbe na kojima vatrogasci pokazuju svoju spremnost da gase požar i spašavaju ljude i imovinu.

Gotovo 150 tisuća članova vatrogasne organizacije, od kojih oko 60 tisuća operativnih članova, čine najveću operativnu snagu sustava Civilne zaštite u Republici Hrvatskoj.

Vatrogasci prosječno godišnje odrade 30 tisuća intervencija, od gašenja požara, preko tehničkih intervencija u prometu i na objektima, do intervencija na poplavama.

- Djelovanje vatrogasaca ne staje samo na operativnom planu. Dobrovoljna vatrogasna društva su nositelj kulturnog i društvenog života u svojim mjestima, a nemjerljiv doprinos za razvoj budućih generacija vatrogasci daju kroz obuku djece i mladeži, ističu iz vatrogasne organizacije.

Pogledajte kako Dan svetog Florijana obilježavaju riječki vatrogasci u snimci javljanja u emisiju Dobro jutro, Hrvatska:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!