Daruvarske Ždralice idu punom parom naprijed

06.08.2021.

06:59

Autor: Marijana Kranjec/Regionalni dnevnik/HRT

Daruvarske Ždralice

Daruvarske Ždralice

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Već sedmu godinu daruvarska udruga Ždralice okuplja dugotrajno nezaposlene i teško zapošljive, najčešće osobe s invaliditetom. Za svoj najnoviji projekt uspjele su osigurati europsku potporu, a sada su mu dodale i ekološku dimenziju. Materijale za svoje proizvode dijelom osiguravaju od starog tekstila koji im donose građani. 

U pospremanju tavana i starih ormara Daruvarčanka Danijela Koprek pronašla je mnogo stare odjeće koja nikome ne treba. No, nije dolazilo u obzir da je baci u smeće.

- Inače pazim kud šta odvajam što se tiče reciklaže, a vidjela sam objavu na društvenim mrežama Ždralica. Ovdje znaju što će s tim, jer šije se svakodnevno. Šest krojačica i krojač za sada rade od novih materijala, a ovako si osiguravaju sirovinu za budućnost, priča Danijela.

Magdalena Lipovac, voditeljica projekta "Ždralice pokreću" poziva sve koji imaju materijala da ga donesu u njihov prostor. Udahnut će mu novi život i Mirjana Alandžak, majka troje djece - po struci trgovkinja koja je devet godina čekala zaposlenje.

I za osamnaestogodišnjeg Dinu Jasenka, osobu s invaliditetom, posao je velika prilika. Ovo mu je, kaže prvi posao i voli to raditi. Kolegice s posla mu puno pomažu - i na poslu i izvan njega.

Posao je u projektu našlo dvanaestero ljudi, među njima i troje asistenata za osobe s invaliditetom, a s milijun kuna iz Europskog socijalnog fonda nisu osigurane samo plaće, nego i oprema za radionicu. Jer kad dogodine projekt završi, nije cilj posao ugasiti, nego cijelu udrugu prenamijeniti u tvrtku koja posluje prema načelima društvenog poduzetništva.

- Dobit koju ostvarujemo prodajom naših proizvoda ulazi nazad u udrugu. Znači nema isplate bonusa za direktore i vlasnike nego se sve jednoliko raspoređujue nazad u udrugu, kaže Magdalena Lipovac.

Na štandu u središtu Daruvara za sada se mogu kupiti njihovi prvi proizvodi. Kad se još među njima nađu kreacije od recikliranih materijala, ponuda će, a vjeruju i zarada, biti još veća.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!