Dolaskom proljeća krenula i prodaja sadnica

30.03.2023.

07:04

Autor: Jasminka Kalčić/M.M./Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

Dolaskom proljeća počela prodaja sadnica

Dolaskom proljeća počela prodaja sadnica

Foto: Davor Puklavec / Pixsell

Tržnica je trbuh grada, a kažu da ljubav ide kroz želudac. Osim klasične sezonske ponude, vrijeme je i sadnica koje se s dolaskom proljeća počinju prodavati za sadnju u vrtu. Bili smo na pulskoj tržnici, evo kakva je ponuda i potražnja.

Sve zeleno završava svoj put na pulskoj tržnici. Sramežljivo su krenule sadnice, hladno je još, kažu dvije trgovkinje. Gospođa Ksenija zaštitni je znak ovoga dijela tržnice. Kako i ne bi bila, tu je već desetljećima.

- Ja se time bavim cijeli svoj život, moji roditelji, moji baka i djed su se bavili time, tako da je to jako duga tradicija. Moji baka i djed počeli su se baviti uzgojem sadnica, cvijeća i povrća 1950., kad su došli u Pulu, rekla je Ksenija Mirković Capar, Valmade.

Dok žene prodaju, muškarci, čini se, najčešće kupuju.

Jagode, začini, salate, kupusnjače, celer, peršin, ono je što se sada već može saditi vani. Cijene su prihvatljive, slažu se kupci. A naša trgovkinja s početka priče ima razumijevanja i za one kojima je sve skupo.

- Uvijek je to tako. Kada kupujete je skupo, kada prodajete nije. Oni nisu upoznati sa svim troškovima koje mi imamo i koje su cijene od sadnica, prihrane, kontejnera, gnojiva, sve što treba da bi uzgojili i prozveli voće, povrće, što god da je, ističe Ksenija Mirković Capar.

Nekada je u Istri sadnja počinjala početkom svibnja. Užurbani tempo života i to je, eto, promijenio. Rijetki ne jure i uživaju u trenutku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!