Drvo stoljetne pinije živjet će u nekom drugom obliku u Opatiji

22.09.2021.

07:08

Autor: Dajana Kruneš/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Stoljetna pinija bit će dio skulptura i rukotvorina

Stoljetna pinija bit će dio skulptura i rukotvorina

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Bogata parkovna arhitektura jedan je od simbola grada Opatije. No, unatoč svim nastojanjima da se sačuva, jedan od tih simbola, stoljetna pinija na Slatini, ipak se mora srušiti. Stablo pinije danas se uklanja, ali vratit će se u nekom novom obliku.

Godinu dana stručnjaci zagrebačkog Šumarskog fakulteta pokušavali su pronaći rješenje za spas ove, više od 100 godina stare dame sa Slatine. Nažalost, jedino rješenje bilo je ukloniti je, ali vratit će se ona u nekom drugom obliku. 


- Ona sada kreće na sušenje, rezanje i svu onu pripremu koja je potrebna da bi se pretvorila u skulpture i objekte koji će se vratiti gradu, objašnjava Darija Žmak Kunić, Akademija primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci.


I to u obliku staništa za ptice, kukce, šišmiše te raznih kreativnih predmeta. U njihovu izradu bit će uključeni riječki studenti i opatijski osnovnoškolci. 


- Svakako je bolje i ovo nego da drvo negdje trune, šteta bi ga bilo neiskoristiti i sve to vratiti društvu u nekom novom obliku da saživi sa zajednicom, rekao je Rino Banko, Akademija primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci.


Koja se ponosi svojim zelenilom i parkovnom arhitekturom. I svakako je jedan od turističkih aduta.  


- Turisti koji dolaze ne traže samo zgrade i arhitekturu, traže prirodu i zato nam je svako stablo bitno, pa eto ako ne više u ovom obliku, onda u nekom drugom, izjavio je Fernando Kirigin, opatijski gradonačelnik.


Na Slatini, umjesto stoljetnog diva, spas od vrućina tražit će se uskoro pod novom pinijom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!