Dubrovnik: Teleoperateri uklanjaju antene

26.02.2021.

18:21

Autor: Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Telekomunikacijske antene

Telekomunikacijske antene

Foto: Sanda Dičak/Regionalni dnevnik/IMS / HRT

Nakon godina prosvjeda protiv bespravno postavljenih telekomunikacijskih antena i baznih stanica u dubrovačkim naseljima, grad ih je konačno odlučio, temeljem odluke o komunalnom redu, ukloniti sa zgrada - točnije prisiliti teleoperatere da ih sami uklone - u protivnom slijede milijunske kazne.

Galerija
Telekomunikacijske antene, Foto: Sanda Dičak/Regionalni dnevnik/IMS/HRT
Telekomunikacijske antene, Foto: Sanda Dičak/Regionalni dnevnik/IMS/HRTTelekomunikacijske antene, Foto: Sanda Dičak/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Prije dvadeset dvije godine postavljen je telekomunikacijski stup u naselju Mokošica. 

- Mi smo već 8. kolovoza 1999. godine prvi, ne samo u Hrvatskoj nego i u Europi, napravili prosvjed protiv odašiljača koji je štetan za zdravlje, naglašava Jadranka Šimunović, predsjednica Ekološke udruge Eko sunce i Ekoomblići.

U to su se nažalost, kaže, osvjedočili svih ovih godina borbe za njegovo izmještanje - žele ga dalje od naselja. 

- Dobili smo podatke od naših sugrađana da je u ove 22 godine u pojedinim ulazima umrlo i do 14 ljudi, a razboljelo se sigurno 50-60, govori.

Bivša zgrada HEP-a u Šipčinama nakitila se s tri bazne stanice i 22 telekomunikacijske antene i ondje su građani prosvjedovali. Sve su postavljane bespravno i sada će se sve antene morati ukloniti. 

Prema odluci o komunalnom redu antena ne smije biti postavljana bez dozvole mjerodavnoga gradskog ureda. Svim teleoperaterima istekao je rok početkom godine da te dozvole ishoduju. Ne dobiju li dozvolu - antene moraju ukloniti. 

- To je sad rok od dvadeset dana u kojem moraju ili stanice ukloniti ili dobiti odobrenje za njihovo korištenje. U protivnom će se pisati kazne koje mogu ići do milijun kuna, naglašava Marijana Aksić, glasnogovornica Grada Dubrovnika.

A u staroj gradskoj jezgri za antene ne samo da moraju dobiti dozvolu gradskog ureda nego i odobrenje konzervatora. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!