10:11 / 28.07.2021.

Autor: Snježana Bačić/Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

Gdje god stignu, pjesmom i plesom evociraju prošlost

Kulturno umjetnička udruga Miljevci

Kulturno umjetnička udruga Miljevci

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Tradicija je blago koje trebamo čuvati. Tko to čini bolje od naših kulturno umjetničkih društava i udruga. Iako im je epidemija u posljednjih godinu i pol znatno otežala rad, oni su i dalje aktivni. 

Kako to rade članovi Kulturno umjetničke udruge Miljevci provjerila je ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska:

Kulturno umjetnička udruga Miljevci

Kulturno umjetnička udruga Miljevci

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Više od 17 godina članovi Kulturno umjetničke udruge Miljevci, gdje god stignu, pjesmom i plesom evociraju prošlost te čuvaju i održavaju tradiciju svojih predaka.


- Pjevamo na starinski način, pjevamo ojkanje koje se kod nas zove treskavica. To je muško i žensko pjevanje. Očuvali smo pet kola, a bilo ih je i više. Ono čega su se naši stariji uspjeli prisjetiti, mi to održavamo, toga se držimo, to nam je osnovica. Naravno, tu je okupljanje ljudi, druženje, širenje dobrog duha Miljevaca, to nam je zadaća. Želimo da se to osjeti, da se ne zaboravi odakle smo, tko smo, kako smo to prije radili, kaže Danira Skelin, predsjednica KUU-a Miljevci.

Danira Skelin

Danira Skelin

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Odijevaju oni svoje nošnje u različitim prigodama, za svoje mjesne svetkovine - Sv. Petra i Pavla, Ime Isusovo i Gospu od Milosti - obavezno. Autentične, stare nošnje rijetko su sačuvane, Zvonko Šostera, član Udruge od samog početka, svoju je šivao prema originalu, kaže.


- Sastoji se od koparana, prsluka s tokama, pasa koji ima 20 kita. Gaće su bile nekada od sukna, koje imaju na sebi prozore i zato se zovu gaće na prozore. Bilo bi nam hladnije ljeti, malo zraka ulazi. Debele čarape, vunene i opanci stari 20 godina, nabraja Zvonko Šostera.

članovi KUU-a Miljevci

članovi KUU-a Miljevci

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Anka Perišić s ponosom ističe, pokazujući nam žensku narodnu nošnju Miljevčanki, da je svoju torbu, ovdje ju zovu zobnica, pregaču i nazuvke uspjela sačuvati od svoje praprabake.


- Ovo je kotula, sada po modernom podsuknja. Ovo je provaljenica, a ovo pregača. Ovo je sadak, svečani, i prije se nosio uži kad bi žene nosile vučiju na leđima, lakše bi im bilo. Ovo je prometača, ovo je svila i ručni rad, samo sam podstavu mijenjala, a ovo je okruga na glavi, mojih ruku rad, ponosno nam priča Anka Perišić.

Anka Perišić s društvom iz KUU Miljevci

Anka Perišić s društvom iz KUU Miljevci

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Unatoč problemima s nabavom materijala i pronalaskom radne snage, Dubravka Vlaić u svojoj zadruzi na Miljevcima šiva narodne nošnje iz svih krajeva naše zemlje. Pomažu joj u tome i njezina četiri sina. Pojasnila nam je posebnosti miljevačke nošnje:


- To su u biti dinarske nošnje. one su najteže za raditi, jer su od sukna. To je vuna koja je tkana i dalje obrađivana. Imate na điletu određene detalje koji su s ovog područja, imate pojaseve koji su baš ovdje, u Šibeniku ih nećete vidjeti, ni u Zadru, ali ćete ga u Miljevcima vidjeti, istče Dubravka Vlaić.

Dubravka Vlaić

Dubravka Vlaić

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Udruga već 18 godina organizira Miljevačke užance kao i Festival ojkalice na kojem sudjeluju različite folklorne skupine. Gostovali su na mnogim manifestacijama u zemlji i izvan nje, na Đakovačkim vezovima, Vinkovačkim jesenima... 


 Posljednju godinu nedostaju im druženja i putovanja koja su izostala zbog epidemioloških mjera, no, bez obzira na situaciju, svoje obveze u Udruzi ne zanemaruju.


Gdje god nastupali, članovi Kulturno umjetničke udruge Miljevci s ponosom pokazuju kulturnu baštinu svoga kraja kako su to na surovom kamenu izrasle generacije činile i prije njih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!