Izdana Ogulinska čitanka

30.03.2021.

10:57

Autor: Snježana Bačić/Dobro jutro, Hrvatska/HRT/D.D.

Izdana Ogulinska čitanka

Izdana Ogulinska čitanka

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Svako mjesto ima svoje znamenitosti, lokalitete ili ljude po kojima je prepoznatljivo. Ima ih i Ogulin, od slavnih Frankopana i Ivane Brlić Mažuranić, do Keka, Modruša, rijeke Dobre i Mrežnice i još mnogo toga što se može naći u nedavno objavljenoj Ogulinskoj čitanci.

Ogulinsku čitanku su uz pomoć ogranka Matice hrvatske iz Ogulina pripremili Višnja Lipošćak i Stjepan Sučić.

- U ovoj čitanci imamo sažetak stoljeća hrvatske književnosti. Od glagoljskih tekstova, zapis popa Martinca, spominje se Modruš, znameniti tekst iz Drugog novljanskog brevijara smo doveli u tu knjigu, priča Stjepan Sučić, autor.

- Bernardin Frankopan, poharan mu je Modruš, strahoviti su bili ljudski i materijalni gubici, on ne bježi u daleki kraj, on gradi Ogulin 1500. godine. On je graditelj Ogulina, dodaje.

U knjizi se mogu pronaći i drugi tekstovi i govori Bernardina i Krste Frankopana, saznati više o modruškim knezovima. Tu su i putopisi Ante Starčevića, Ivana Kukuljevića Sakcinskog, Augusta i Milana Šenoe, te A.G. Matoša.

- Prvi puta je objavljen govor Šimuna Kožičića Benje u jednoj knjizi, do sad je bio objavljen samo u časopisu "Fluminensia" u Rijeci. Kožić je osnivač tiskare u Rijeci, koja je imala tiskaru prije Zagreba i drugih gradova, kaže Sučić.

Ogulinski krajolik, Klek, Đulin ponor, inspirirali su mnoge naše pisce, istraživače, planinare.

U knjizi su i rukopisi gatalice iz 17. stoljeća s upisanim selima oko Ogulina. Nije bilo lako, ističe gospodin Sučić, selektirati mnogobrojne materijale i već pomalo zaboravljene tekstove. Ne iznenađuje stoga što se pripremala dvadesetak godina.

- To je čitanka. Ona treba donijeti najvažnije i najvrednije, mora biti raznovrsno i nikako ne može biti sabrano sve što treba, objašnjava Sučić.

Bogato ilustrirana knjiga donosi rijetko viđene obiteljske fotografije Ivane Brlić-Mažuranić.

Ogulinska čitanka nastala je povodom 520. obljetnice osnutka grada.

Namijenjena je svima koji žele saznati više o bogatoj kulturno-povijesnoj baštini te virtualno prošetati Ogulinom i upoznati ljude koji su ostavili traga na njegovim ulicama, zgradama, događajima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!