07:00 / 27.03.2021.

Autor: Odri Ribarović/ViK/HTV

"Kad je život bio novi val"

Najdugovječniji omladinski magazin u Hrvatskoj dobio je zasluženu monografiju

Najdugovječniji omladinski magazin u Hrvatskoj dobio je zasluženu monografiju

Foto: ViK / HTV

U Rijeci je predstavljena monografija kultnog omladinskog magazina Val znakovitog naziva "Kad je život bio novi val". Na gotovo 400 stranica otkriva alternativnu povijest Rijeke u 70-tim i 80-tim godinama prošloga stoljeća, koja je znatno utjecala na današnji identitet grada Rijeke.


Najdugovječniji omladinski magazin u Hrvatskoj dobio je zasluženu monografiju o svih njegovih 15 sezona od 1975. do 1990. Jer, Val je simbol propitivanja idejnih i umjetničkih sloboda i društvenih granica koje su snažno utjecale na medijsko ozračje grada Rijeke, ali i puno šire.

- Mlađim generacijama treba predočiti što je to bilo i kako je to izgledalo, koliko je to bilo novo, buntovno, inovativno, koliko je Val zapravo išao ispred vremena, kaže Dragan Ogurlić, direktor naklade Val.

Ekipa Vala otvorila je medijski prostor mladim piscima, glumcima, novom valu glazbe i posijala sjeme riječke alternativne rock-scene trajno ugrađene u bilo Rijeke. 

- Već 77. Val je prvi list u Hrvatskoj i šire koji je pisao o punku. Upravo zbog toga se u Rijeci najranije pojavila ta punk scena, zato su se u Rijeci pojavili Parafi, Termiti i ostale grupe. Val je poticao sve te grupe kroz koje je počela probijati i društvena kritika, dodaje Edi Jurković, autor monografije.

Pokrenuli su i književni časopis Rival, ali i ekološku svijest. U njihovoj redakciji nastao je prvi hrvatski band-aid Ri-val koji je s pjesmom "Učinimo nešto" potaknuo zatvaranje bakarske koksare. Utjecajan, citiran, a 1989. odlukom Vrhovnog suda i zabranjen - Val je bio i ostao medijski putokaz za promjenom na bolje. A možda i pitanjem, treba li nam novi Val?

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!