Tihomir Tadijanović - jedan od posljednjih uzgajivača gusaka u Bogdanovcima

02.09.2024.

07:05

Autor: Zrinka Perić, Daniel Gurov/A.D./Plodovi zemlje/HRT

Nekada su se guske mogle pronaći u brojnim hrvatskim seoskim gospodarstvima, posebice uz Dravu, Dunav i Savu gdje imamo domaće pasmine, dravsku i posavsku. Riječ je o najstarijoj i najotpornijoj vrsti domaće peradi. Cijenjene su zbog kvalitetnog i ukusnog mesa, posebice zbog guščje jetre, a tu su i drugi proizvodi.

 S obzirom na to da se obiteljska tradicija guščarenja rijetko gdje nastavlja, budućnost naših domaćih gusaka vrlo je nesigurna. 


Guske imaju samo rijetki


Mnogi upozoravaju da bi mogle s vremenom i nestati ako se ozbiljnije ne posvetimo njihovu uzgoju. Danas ih imaju samo rijetki, a među njima i Tihomir Tadijanović - jedan od posljednjih uzgajivača gusaka u Bogdanovcima.


Čim začuju Tihomirov glas bijelo jato iz obližnjeg voćnjaka odmah dojuri. 


Guske, gusani i guščići njegovi su ljubimci. I zato je u njegovu dvorištu uvijek veselo i bučno.


- Kad viknem "lila, lila, dođite", a kad viknem "lega, lega, lega," onda odoše dolje, govori Tihomir Tadijanović, uzgajivač gusaka iz Bogdanovaca.


Nekada je svaka kuća u Bogdanovcima držala guske


Nekada je svaka kuća u Bogdanovcima držala guske - danas samo rijetki. 


- Nekad je bilo svaka kuća je imala po 10, 20 komada, a sad nema nitko. Ja, evo, držim već desetak godina guske i svake godine povećavam to matično jato, imam 46 i imam 90 mladih gusaka, govori Tihomir.


Jer guske su za njega kraljice dvorišta koje ne traže puno, a mnogo daju. Većinom slobodne hodaju dvorištem i livadama. 


- Omiljena hrana - tikvice, paradajz i sve što donesem s tržnice, sve im pobacam; povrće, voće, sve živo pojedu, kaže.


Za uzgoj ove najstarije i najotpornije vrste domaće peradi odlučio se prije mnogo godina. I nije nikad požalio. Jer guska je jedna od rijetkih životinja kod koje se sve može iskoristi. 


- Guščje meso je jako zdravo, ja za Božić sve što bude ja prodati. Ne ovdje samo, ide i dolje za more, ide za Zagreb, ide za Rijeku, ide gore za Poreč, sve ja moje prodam, kaže.


Pravi i peruške od guščjeg krila kojim se čisti prašina, a za jastuke uvijek bira perje.


- Zimi je pod dunjom i na jastucima spavati toplije, a ljeti je hladnije, kaže.


Prodaje guščju mast


Perje Tihomir više ne skuplja jer ga ne može prodati -  ali zato prodaje guščju mast.


- Guščja mast najbolja je preventiva za izlječenje male djece... Preporuka svim mladim mamama jednu ovakvu u hladnjaka da imaju obavezno. Najprirodniji antibiotik, govori Ružica Tadijanović, Bogdanovci.


Tradiciju guščarenja on čuva od zaborava. A njegove guske od lisica gizdavi gusani.


I ako netko misli da je jednostavno ući u njihovo dvorište, u krivu je.


- Ne moram se brinuti da će odnijeti gusku. Čak i kokoške su sad s njima sigurne, govori Tihomir.


Guske su nekada bile zaštitni znak slavonskih šorova. No, ako se ozbiljnije ne posvetimo njihovu uzgoju, uskoro bi mogle trajno nestati iz slavonskih dvorišta. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Od istog autora