HGSS spašava izgubljene gljivare

27.10.2022.

08:48

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

HGSS - ilustracija

HGSS - ilustracija

Foto: Marin Tironi / PIXSELL

Djelatnici Hrvatske gorske službe spašavanja dosad su nas već naučili da su spremni na svakakve intervencije. Ovih dana imaju pune ruke posla - na kontinentu. U samo dva dana intervenirali su desetak puta, od toga polovina intervencija odnosi se na potragu za sakupljačima gljiva i ostalih jesenskih plodova koji su se izgubili u šumama.

Čakovečka ekipa HGSS-s juri na intervenciju u šumovite predjele gornjeg Međimurja.

Osim za planinarima upravo se za gljivarima posljednjih dana, od Međimurja do Gorskog kotara, često tragalo.

- Možda se to nekome čini smiješno, ali netko tko je prvi put u šumi koja mu je nepoznata vrlo lako zaluta, jer šuma je šuma, kaže Mario Musulin iz HGSS-a Varaždin.

Dižu se dronovi, sudjeluju i potražni psi. Devetogodišnji australski ovčar Tor dosad je spasio stotinjak nestalih osoba.

Osamdesetogodišnji gljivar Vladimir Mislović kaže da se i iskusni gljivari katkad izgube.

- Gljivari us zanesenjaci, često odlutaju za nekom gljivom i nađu se u neobranom grožđu, rekao je Vladimir Mislović iz Gljivarskog društva Smrčak.

Potražne ekipe češljaju šumovite terene koji su često nepristupačni. Pa potraga nerijetko traje satima.

- Mi dižemo sve raspoložive naše ekipe, ali tu je i važna suradnja s policijom, dobrovoljnim vatrogasnim društvima, a potragu ipak na terenu vodi HGSS, objašnjava Miodrag Cico Novosel iz HGSS-a Čakovec.

U zabačenim područjima često ni mobilni telefoni ne pomažu. Iskusni savjetuju:

- Da se pokušaju vratiti do prvog poznatog mjesta, a ako i to ne uspiju neka ne paničare, budu na svojoj poziciji i pronaći ćemo ih, poručuje Dubravko Butala iz HGSS-a Karlovac.

U potragu za gljivama morate ići pripremljeni jer panika i dezorijentiranost najveći su neprijatelji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!