Edukativna izložba gljiva na riječkome Korzu privukla je mnoge ljubitelje ove šumske delicije koju treba znati brati, odnosno razlikovati jestive gljive od otrovnih. Uz izložene primjerke dežurali su i stručnjaci za gljive koji su odgovarali na sva pitanja o njihovom čudesnom i delikatnom svijetu.
Riječanka Nevenka Kovačić cijeli život bere gljive; ona je tzv. "stara škola". Obožava ih, iako joj, kaže sad "pod stare dane" - ponekad teško padnu na želudac. Među najdražima joj je blagva.
Ovom se izložbom želi pokazati koje sve gljive rastu u našim šumama, ali i educirati ljude, jer branje gljiva može biti "opasan sport".
- Potrebno ih je pogledati; i stručak i klobuk, da li imaju listiće, cjevčice, iglice. Puno toga ima što bi trebalo znati da se zna koja je. Ima onih koje su smrtno otrovne, onih koje su jestive, koje su izvanredne, ima onih koje su zaštićene, Marija Klarić iz Udruge gljivara „Ožujka” Rijeka.
A prije nego što eventualno napravite rižot, tjesteninu ili nešto slično s gljivama, gospođa Marija upozorava na olovastu rudolisku, koja je smrtno otrovna, raste u velikim količinama. Istra je bogata njome, ali bolje ju je ne dirati.
Dakle bez dobrog poznavatelja ili edukatora, nemojte ni dirati, a kamoli brati nepoznate gljive, delikatnije su i opasnije no što možda mislite.