Na Hvaru održana tradicionalna procesija "Za Križen"

15.04.2022.

20:13

Autor: Mirta Šurjak/Dnevnik HTV/HRT/D.S.

Procesija na Hvaru

Procesija na Hvaru

Foto: Dnevnik HTV / HRT

Nakon dvije godine na Hvaru se svom izvornom, tradicionalnom obliku vratila procesija "Za Križen". U procesiji koja je trajala cijelu noć sudjelovale su tisuće vjernika iz šest mjesta središnjeg dijela otoka. Taj jedinstveni obred pučke pobožnosti i simbol vjerskog i kulturnog identiteta otoka Hvara UNESCO je 2009. uvrstio na popis svjetske nematerijalne kulturne baštine.


Molitva na usnama. Križ u srcu i duši. Polako i pokornički, procesija duga pet stoljeća krenula je na put muke Gospodnje kroz otočne kalete, pjace, polja, težačke pute pobožnih predaka.  


- Teško je tražiti racionalno objašnjenje, jednostavno je to ušlo pod kožu ovdašnjih ljudi. Postoje stvari, kako Mali princ kaže, koje se mogu vijesti samo srcem, kaže don Stanko Jerčić, župnik Župe Blažene Djevice Marije iz Jelse.


Načelnik općine Jelsa Nikša Peronja zadovoljan je što ponovno mogu ugostiti velik broj hodočasnika i poslati najljepšu turističko-vjersku razglednicu širom svijeta.


Hvarani sa svih strana svijeta u ovo doba godine vraćaju se svomu škoju, svojim korijenima. U obiteljima Marijan i Huljić iz Pitava križ je životno poslanje, koje su ponosno nosile generacije. 


- To je nešto što čekamo čitavu godinu, i tako iz godine u godinu i svaki put je neponovljiv osjećaj, jednostavno živimo za to, govori Tonći Marijan, križonoša iz 1990. godine.


Mi se ovdje na otoku s tim rodimo i odrastamo, ističe Toni Huljić, križonoša iz 1986. i 1992.


U zoru, nakon 25 kilometara hoda, sudionici procesije, fizički umorni, ali duhovno obnovljeni, vraćaju se na svoja odredišta. Osobito je dirljivo u Jelsi, gdje križonoša pretrči posljednjih 50 metara i pada pred noge župnika. 


Da se radi o posebnom trenutku, potvrđuje i predsjednik bratovštine Presvetog Oltarskog Sakramenta iz Jelse Nikola Belić


S križem se rađaju. Za križ žive. S križem umiru. I tako već 500 godina. Dok je i posljednjeg hvarskog djeteta, živjet će tradicija i baština njihovih predaka, koji su im kao testament ostavili neizmjernu ljubav i odanost Kristovu križu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!