"I kad umrem, pjevat će Slavonija"

26.05.2021.

11:01

Autor: Željka Živković/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Branko Mihaljević

Branko Mihaljević

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Ovogodišnji Susret lutkara Hrvatske održava se u znaku 90. obljetnice rođenja Branka Mihaljevića, hrvatskog skladatelja, književnika, novinara i radijskog urednika. U osječkom Muzeju Slavonije postavljena je izložba "I kad umrem, pjevat će Slavonija". 

Izložene su scenografije iz predstava "Zeko, zriko i janje" i "Vesela avlija", skladateljevi osobni predmeti, notni zapisi, nagrade, plakati, a izložbu je obišla ekipa Vijesti iz kulture:

Iako rođenjem Zagrepčanin, upravo je Branko Mihaljević prije dvadesetak godina, bio proglašen Osječaninom dvadesetoga stoljeća. On i grad bili su nerazdvojni, a umjetnički trag koji je ostavio Osijeku i Hrvatskoj golem je.


- Predstava "Zeko, Zriko i Janje" igra se još na nekoliko pozornica, ne samo u Hrvatskoj, to je najdugovječnija predstava i brodvejski broj izvedbi koje je ona doživjela sigurno će biti teško nadmašiti bilo kome, kaže ravnatelj Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića Ivica Lučić.

Umjesto u kazalištu, lutke iz poznatih dječjih predstava sada su dio izložbe, kao i mnoštvo eksponata koji su tu zahvaljujući skladateljevoj supruzi. Cijelu je njegovu radnu sobu darovala Muzeju Slavonije.


- Tu smo predstavili osnovne predmete, fotografije, plakate, karikature, umjetnine, te nam je na kraju izloženo i dio dokumentacije iz fonoteke HRT - Radio Osijeka, ističe autor izložbe Grgur Marko Ivanković.


Upravo na Radio Osijeku, gdje je radio kao novinar i urednik, Branko Mihaljević mnoge je mlade kolege učio tajnama zanata - kako cijeniti vrijeme, kako govoriti, kako biti točan i precizan.


- Ono što njemu mogu zahvaliti je upravo ta studioznost, ta preciznost, ozbiljno shvaćanje posla i ono kako je on pripremao naše redakcijske sastanke, naše emisije, to je primjer kako se to radi, istaknuo je novinar Dražen Dragušica.


U sklopu Susreta lutkara, bit će održan i okrugli stol o Branku Mihaljeviću, a izložba će biti otvorena do rujna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!