Upoznajte Amarenu, našu najbolju ptičarku među lovačkim psima!

11.12.2021.

12:49

Autor: Klara Dujmović/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Istančan njuh i oštar sluh naših najboljih ptičarki

Istančan njuh i oštar sluh naših najboljih ptičarki

Foto: Dnevnik / HRT

Istančan njuh, oštar sluh, poslušnost te nevjerojatna odanost i povezanost s vlasnikom. Odlike su to koje krase Amarenu, našu najbolju ptičarku među lovačkim psima. Njezini vlasnici, obitelj Geržinić, uzgoju pasa posvetili su cijeli život.

- Amarena je engleski pointer, stara je 5 godina ona je kraljica ptičara u lovu svetog Huberta, kaže Franco Geržinić, lovac i uzgajivač pasa.


Ovako izgleda kada Amarena krene u akciju. U trku pretražuje teren, fokusira sluh i njuh, a kada osjeti divljač - nevjerojatan prizor. Nepomično, gotovo zamrznuto markira lovinu do dolaska lovca.


- Mi nadopunjujemo jedan drugoga i najviše razgovaramo govorom tijela. Ja pratim njen rad, a ona moje kretanje, i svak svoje radimo, objašnjava Franco.


Na ponos je svojoj pasmini i vlasnicima. Tu je i irska seterica Julija, viceprvakinja države, a u paru s Amarenom ekipna pobjednica. U nas nema boljih ptičarki od njih dvije.   


- Otprilike dvije godine otkako sam se počeo baviti s time. Zanimljivo je raditi s njom jer je vesela i dobro se slažem s njom, rekao je Leon Geržinić, lovac i uzgajivač pasa.


Nižu Geržinići šampionske titule sa svojim psima, a u njihovom ih leglu ima dvanaestak, sve sami ptičari, no kažu još nisu svi za javnost. Drugi će pred kameru kad za to dođe vrijeme. Jer uzgoj i dresura pasa posao je koji se planira i traje godinama.


- Nije teško, ono što volite nikada nije teško. Ja samo čekam da svane jutro da bi izašao sa svojim psima van, i navečer je zadnje kad se s njima pozdravim, priča Franco Geržinić, lovac i uzgajivač pasa.


Nevjerojatna je ova povezanost lovca i psa. Za nju treba mnogo truda, odricanja, i naravno ljubavi koju Geržinići naraštajima nose u krvi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!