Izložba "Zapošljavanje osoba s invaliditetom"

21.04.2022.

07:00

Autor: Danijela Minić/Regionalni dnevnik/HRT

Izložba "Zapošljavanje osoba s invaliditetom"

Izložba "Zapošljavanje osoba s invaliditetom"

Foto: HTV / HRT

Osobe s invaliditetom još uvijek nisu dovoljno uključene u svijet rada. Iako poslodavci koji zapošljavaju takve osobe mogu ostvariti razne pogodnosti i benefite još uvijek ih se nedovoljno zapošljava. Na tu temu otvorena je izložba na riječkome Korzu ostvarena s Centrom za odgoj i obrazovanje koji obrazuje osobe s teškoćama i gradom Rijeka. 

"Zapošljavanje osoba s invaliditetom" naziv je izložbe na panoima na riječkome Korzu nastale u sklopu gradskog Programa za mlade koji se provodio protekle četiri godine. Cilj mu je uključiti mlade s teškoćama u društvo, a jedan od ključnih načina je njihovo zapošljavanje.

Obrazovanje uglavnom za pomoćna zanimanja stječu u Centru za odgoj i obrazovanje u Rijeci. Jedina je to škola u Županiji koja obrazuje djecu s teškoćama osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta.

- To su najčešće u turizmu pomoćni konobar, kuhar, slastičar, pomoćni soboslikar, uglavnom sva pomoćna zanimanja u graditeljstvu, u turizmu, široki spektar imamo zanimanja, eto i mogućnost da se nekako afirmiraju sve osobe koje imaju neku, bilo kakvu poteškoću, to nam je cilj, rekla je Nataša Jurković, edukacijska rehabilitatorica Centra za odgoj i obrazovanje Rijeka.

Kroz ovaj projekt Škola koju trenutačno pohađa 25 srednjoškolaca nastoji pomoći u zapošljavanju svojih učenika. A iskustva kažu kako poslodavci jako malo koriste pogodnosti koje im se nude zapošljavanjem osoba s teškoćama.

- Moram reći da čak ni državne ustanove, lokalna samouprava zapravo nekako izbjegava zapošljavanje osoba s invaliditetom ili ne prepoznaje sve te benefite tako da često zapravo se plaćaju penali u okviru kvotnog zapošljavanja, tako da smo svi na gubitku, rekla je Sanja Majkić, edukacijska rehabilitatorica Centra za odgoj i obrazovanje Rijeka.

A ne bi trebali biti. "Jer oni žele raditi samo im treba pružiti priliku"- jedna je od poruka s izložbe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!