Marunada u Dobreću već 50 godina okuplja ljubitelje gastronomske delicije

19.10.2025.

07:05

Autor: Danijela Minić/B.B.B./Regionalni dnevnik/HRT

U jesenskoj deliciji, marunima, tijekom vikenda posebno se uživa u Dobreću. Upravo je to selo kod Lovrana domaćin "Marunade", fešte koja se na lovranskom području održava već 50 godina.

Miris pečenih maruna širi se ovih dana zaleđem Lovrana. U marunima i sunčanom danu u Dobreću uživala je i Mirjana Mikleus iz Mošćeničke Drage.

- Odlični su. Volim ih je su obilježje kraja. Zaleđe se kroz ovo revitalizira, pojasnila je.

A u zaleđu, u šumama na obroncima Učke, cijele obitelji sudjeluju u berbi maruna. Ove je godine urod izvanredan.

- Teško ih je pokupiti, celi dan se saginješ, nije baš lako, dodala je Dobrećanka Davorka Bašan.

Tradicija koju su preci stoljećima čuvali, prenosi se na najmlađe naraštaje. 

- Pečem marune više godina zaredom i uživam u tome. Marun je moja strast, volim ga jesti, brati i sve o njemu, Dobrećanin Fran Bašan Uhač.

Dobar ovogodišnji urod pripisuje se i sustavnoj zaštiti maruna koja je počela prije nekoliko godina. 

- Krenulo se sa sanitarnom sječom, krenulo se sa stavljanjem paste za zaštitu i liječenje kore maruna prošle godine protiv ose šiškarice. Aktivnosti su poduzete i napokin, evo - ove godine je to dalo svoje rezultate, objasnila je organizatorica Marunade Lorena Bašan.

Maruni imaju i ljekovita svojstva


Bogatstvo plodova donijelo je na Marunadu i druge proizvode, poput meda od maruna. 

- Okusom je on više onako gorkast, a što se tiče zdravstvenih svojstava, njega najčešće koriste za želudac, rekla je vlasnica OPG-a Ana Kos.

Posjetitelje Dobreća očekuju sajamska ponuda i večernji glazbeni program.

Marunada će pak svoju završnicu imati sljedećeg vikenda u obližnjem Lignju. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!