Jestivo cvijeće? Da, i to za tortu, salatu i koktele!

30.09.2025.

15:00

Autor: I.Z./Dulum zemlje/HRT

Boje, mirisi i okusi u jednom zalogaju
Boje, mirisi i okusi u jednom zalogaju
Foto: Dulum zemlje / HRT

Zvuči neobično? Možda i jest – ali jestivo cvijeće je sve samo ne dosadno. Cvjetni ukrasi nisu više rezervirani samo za vaze i bukete. Danas cvijeće dolazi na tanjur, u čašu, pa čak i u rođendansku tortu.

U Velikoj Kosnici, na imanju Ilije Jurića, uz mikrozelenje raste i pravi mali svijet jestivih latica – šarenih, mirisnih, ukusnih. Sve to uzgaja tim koji ne donosi samo biljke na tržište nego i novi pogled na ono što znači "jestivo".

"Kako si stavila cvijeće u tortu?!"


Petra Malačić Abramović, voditeljica proizvodnje, dobro zna kako ljudi reagiraju kad prvi put čuju za jestivo cvijeće.

- Kad kažemo da uzgajamo jestivo cvijeće, ljudima je to nepojmljivo. Rijetko tko zna da ono uopće postoji, poručuje.

Prisjeća se trenutka kad je u tortu stavila – maćuhice.

- Svi su me pitali – kako si stavila cvijeće?! A meni je bilo genijalno. Novo iskustvo, i vizualno i okusno, dodaje.

Za Petru cvijeće nije samo biljka – ono je doživljaj.

Mirisi plastenika kao terapija


Mateja Šimić, Ilijina sestra i stručnjakinja za sigurnost hrane, pamti prve trenutke u plasteniku punom cvijeća kao nešto posebno.

- Kao da sam došla na livadu punu boja. Pčele su ulazile, miris cvijeća me opuštao – to nije samo posao, to je bio odmor za dušu, naglasila je.

Njezin omiljeni trenutak?

- Kad me brat nazove i kaže ‘nareži mi cvijeća’. Tada uzmem škarice i uživam u svakom tom malom cvjetiću. To nije kao drugi poslovi. To je... lijepo. Mirisno. Šareno, poručuje. 

Cvjetni miks kao umjetnost


Ništa nije prepušteno slučaju. Petra objašnjava kako se slaže miks jestivog cvijeća.

- Imamo sve – od jednobojnih do prošaranih cvjetića. Nijanse roze, žute s narančastom, crveno-bijele... Kad slažemo miks, gledamo boje – da ne dominira jedna, da se slažu. I onda dodamo Dianthus, kovrčav i poseban. Točka na i, ističe. 

Cvijeće u koktelu? Da, molim!


Jestivo cvijeće nije rezervirano samo za tanjure – sve češće ga nalazimo i u čašama. Karlo Ferenčak, ugostitelj, koristi ga za kreiranje drugačijih koktela.


- Prošlo je vrijeme koktela punih šećera i umjetnih dodataka. Ljudi žele experience – nešto kompleksno, ali zabavno, rekao je Karlo. 


Od Ilije Jurića nabavlja mikrozelenje i jestivo cvijeće.


- Koristimo listove geranijuma – vizualno su fora, ali ono što ih čini posebnima je miris. Daju koktelu potpuno novu aromu. To je druga razina, dodaje. 

Cvijeće kao budućnost prehrane?


Možda još zvuči čudno – ali jestivo cvijeće postaje dio moderne prehrane.

Ne samo zbog izgleda nego i zbog arome, teksture, osjećaja koji ostavlja.

To nije ukras – to je sastojak. Dio koncepta koji hranu i piće pretvara u doživljaj.

Gledajte Dulum zemlje na HTV1 i HRTi


Epizoda "Duluma zemlje" donijela je priču o Iliji Juriću, koji u okolici Zagreba obogaćuje domaću gastronomiju uzgojem mikrobilja. Epizoda je dostupna na platformi HRTi.

Aktualnosti iz serijala možete pratiti na našim društvenim mrežama – Facebooku i Instagramu.

Nove epizode "Duluma zemlje" gledajte ponedjeljkom u 20:15 na Prvom programu HTV-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Od istog autora