Kakvo je bilo vrijeme u Đakovu zadnjih 50 godina - pitajte Bartola Bačića

07.06.2022.

07:03

Autor: Katarina Barač Perošević/Regionalni dnevnik/HRT

Bartol Bačić zna sve o vremenu

Bartol Bačić zna sve o vremenu

Foto: HRT / HRT

Đakovačku temperaturnu svakodnevicu već godinama brižljivo bilježi umirovljeni brijač - Đakovčanin Bartol Bačić. Ovaj veseli umirovljenik ni jedan dan ne propušta zabilježiti vremenske uvjete, stoga mu je dobro poznato kakvo je vrijeme bilo prošlih 50 godina.

Svakodnevno, bez obzira na vrijeme gospodin Bartol mjeri Celzijeve stupnjeve. Zahvaljujući mjernim instrumentima u dvorištu, u svakom trenutku zna kolika je trenutačna temperatura.

- Ujutro točno u sedam sati i navečer, zabilježim koliko je bilo dnevno, najviše tako da nemam određeno kao meteorološke stanice u toliko sati, nego koliko bude najviše - kaže Bartol Bačić.

Na ovaj neobičan hobi ponukali su ga bivši klijenti i razgovori o vremenu dok je radio kao brijač i muški frizer. Sve redovito evidentira i čuva u svojim izvješćima. Pamti i kada je Đakovo bilo najhladnije.

- 2011. na 2012. 9. veljače -23°C, to je najhladnije za ovih 50 godina otkako ja to vodim, a najtoplije - 4 puta je bilo po 40°C u Đakovu - otkriva.

Paklene vrućine posljedica su klimatskih promjena, ali i neočekivani fenomen poput onoga iz 1978.

- Mi smo kod nas u Đakovo imali, snijeg je padao do 12. svibnja, što je nezamislivo u to doba da padne, ali je naišla, kako mi to kažemo nekakva zakrpa, istresao se snijeg i otišlo. Nije ostao, istopio se, ali je padao - kaže samouki meteorolog.

Reklo bi se ludo vrijeme, no gospodinu Bartolu ništa ne može promaknuti. Često njegove usluge i evidencije zatraže roditelji kako bi saznali kakvo je bilo vrijeme kada su rođena njihova djeca. Za sada ovaj 82-godišnjak ne posustaje. Bilježit će temperature dokle god to bude mogao raditi i u tomu uživati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!