Osječki vatrogasci spremni za sve intervencije

08.03.2023.

07:10

Autor: HRT/Regionalni dnevnik/Katarina Barač Perošević/E.P.C.

Osječki vatrogasci izlaze na sve intervencije

Osječki vatrogasci izlaze na sve intervencije

Foto: HTV / HRT

Osječki se vatrogasci na terenu susreću s raznim situacijama. Zato je važno njihovo stalno usavršavanje. Građani ih nerijetko pozivaju i zbog tehničkih intervencija koje su uz požare, poplave ili prometnih nesreća najčešći razlozi poziva građana.

Tehničke intervencije njihova su svakodnevica


Vatrogasci su tu da bi pomogli u svim situacijama, pa i kada izgubite ključ vlastita stana, kuće ili osobnog automobila. Tehničke intervencije dio su njihove svakodnevnice.


- Zovu nas i mi u vrlo kratkom vremenu izlazimo na intervenciju i mi to jako brzo rješavamo, s jednom iglom razbijamo staklo i ulazimo u automobil, kaže Damir Grđan iz Javne vatrogasne postrojbe Grada Osijeka.


Ponekad usluge moraju naplatiti 


- Vatrogasci kada je ugrožen život i imovina ne naplaćuju intervenciju, ali ukoliko je neki nemar,   ukoliko je netko zaboravio ključeve, nenamjerno zaključao stan ili nešto slično, a vatrogasci reagiraju, takve intervencije se naplaćuju sukladno cjeniku, rekao je Goran Ivković, v.d. zapovjednika JVP-a Grada Osijeka. 


Edukacija uz pomoć njemačkih kolega 


Uz sofisticiranu opremu, u poslu vatrogasaca važna je smirenost, pribranost, ali i znanje. Nedavna suradnja, edukacija uz pomoć njemačkih kolega dobrovoljnih vatrogasaca, znatno im je pomogla i olakšala postupak svladavanja protuprovalnih vrata.


- Vatrogascima je kod nasilog ulaženja bitno vrijeme i tu skraćujemo jako puno vremena za interveniranje. Također, mi smo sada kada smo ulazili radili veliku štetu, međutim sada s ovim znanjem smanjujemo šetu, objasnio je Goran Ivković.


Pri tome je povećana i sigurnost vatrogasaca. Uz svakodnevne intervencije oko požara, poplava, prometnih nesreća, ovi heroji odazivaju se i na one manje uobičajene zahtjeve Osječana. Marko je u ovom poslu dvije i pol godine.


- Izađemo na sve intervencije, odazovemo se na primjer na skidanje mačaka s krova drveta, uklanjanje zmija iz dvorišta ili kuća. Nedavno smo imali intervenciju gdje je papagaj bio na zgradi pa su nas ljudi zvali možemo li ga skinuti, rekao je osječki vatrogasac Marko Vujović


Iako je opis njihova posla zbilja šarolik, treba zapamtiti da su vatrogasci u prvome redu hitna služba. Stoga 193 zovite samo kada vam to uistinu treba.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!