Muzej Domovinskog rata nominiran za Europski muzej godine

04.02.2021.

19:48

Autor: Vlatka Kusanić/Vijesti iz kulture/I.Z./V.M./HRT

default error photo

Karlovački Muzej Domovinskog rata na Turnju, koji postoji tek malo više od godinu dana, nominiran je za prestižnu nagradu Europskog muzeja godine. Nominacija je još vrednija uzme li se u obzir da se, zbog epidemije, muzej gotovo odmah nakon otvorenja morao prilagoditi radu uz nove mjere zaštite.

Tko se sjeća devedesetih, dolazak u Muzej na Turnju vrati ga 30 godina unatrag. Oni mlađi pak ostaju zatečeni zvučnim i slikovnim efektima.

- Trudili smo se, godinama smo to slagali i prikupljali predmete, cijeli posao je trajao dosta dugo, predmeti su uglavnom donirani, rekla je kustosica u Gradskom muzeju Karlovac Ružica Stjepanović.

I svaki izloženi predmet, slika, plakat priča svoju, posebnu priču.

- Svaki od gotovo 400 eksponata u Muzeju na Turnju je autentičan, koristio se, bio je u Domovinskom ratu. Primjerice ovaj MiG iza mene poletio je krajem studenog s ciljem da bombardira Karlovačku županiju, oboren je nedaleko od Saborskog, naglasila je HTV-ova novinarka Vlatka Kusanić.

Svaki je zanimljiv, svaki je poseban i zbog toga su se ova vrata, unatoč pandemiji i propisanim mjerama, u godinu i pol otvorila više od 60 tisuća puta. Među posjetiteljima bili su, potajno, i predstavnici Europskog muzejskog foruma.

- Nakon toga su nam se javili suci koji su najavili svoj službeni dolazak što je značilo da smo prošli sve provjere, istaknula je voditeljica marketinga u Gradskom muzeju Karlovac Josipa Vukelić.

Karlovački Muzej Domovinskog rata u konkurenciji od devedesetak muzejskih ustanova iz cijele Europe zaslužio je nominaciju za najprestižniju europsku muzejsku nagradu.

- Priželjkivali smo ju, dakle cijelo vrijeme kad nešto gradite kad vjerujete u to, naravno da u konačnici očekujete da će to netko primijetiti, ravnateljica Gradskog muzeja Karlovac Hrvojka Božić.

Sama nominacija za mladi je karlovački muzej velik uspjeh. Među 27 su najboljih u Europi. A koji je zaslužio titulu najboljeg, doznat će u svibnju. Do tada nastavljaju priželjkivati.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!