19:48 / 04.02.2021.

Autor: Vlatka Kusanić/Vijesti iz kulture/I.Z./V.M./HRT

Muzej Domovinskog rata nominiran za Europski muzej godine

Muzej Domovinskog rata

Muzej Domovinskog rata

Foto: Dnevnik / HRT

Karlovački Muzej Domovinskog rata na Turnju, koji postoji tek malo više od godinu dana, nominiran je za prestižnu nagradu Europskog muzeja godine. Nominacija je još vrednija uzme li se u obzir da se, zbog epidemije, muzej gotovo odmah nakon otvorenja morao prilagoditi radu uz nove mjere zaštite.

Tko se sjeća devedesetih, dolazak u Muzej na Turnju vrati ga 30 godina unatrag. Oni mlađi pak ostaju zatečeni zvučnim i slikovnim efektima.

- Trudili smo se, godinama smo to slagali i prikupljali predmete, cijeli posao je trajao dosta dugo, predmeti su uglavnom donirani, rekla je kustosica u Gradskom muzeju Karlovac Ružica Stjepanović.

I svaki izloženi predmet, slika, plakat priča svoju, posebnu priču.

- Svaki od gotovo 400 eksponata u Muzeju na Turnju je autentičan, koristio se, bio je u Domovinskom ratu. Primjerice ovaj MiG iza mene poletio je krajem studenog s ciljem da bombardira Karlovačku županiju, oboren je nedaleko od Saborskog, naglasila je HTV-ova novinarka Vlatka Kusanić.

Svaki je zanimljiv, svaki je poseban i zbog toga su se ova vrata, unatoč pandemiji i propisanim mjerama, u godinu i pol otvorila više od 60 tisuća puta. Među posjetiteljima bili su, potajno, i predstavnici Europskog muzejskog foruma.

- Nakon toga su nam se javili suci koji su najavili svoj službeni dolazak što je značilo da smo prošli sve provjere, istaknula je voditeljica marketinga u Gradskom muzeju Karlovac Josipa Vukelić.

Karlovački Muzej Domovinskog rata u konkurenciji od devedesetak muzejskih ustanova iz cijele Europe zaslužio je nominaciju za najprestižniju europsku muzejsku nagradu.

- Priželjkivali smo ju, dakle cijelo vrijeme kad nešto gradite kad vjerujete u to, naravno da u konačnici očekujete da će to netko primijetiti, ravnateljica Gradskog muzeja Karlovac Hrvojka Božić.

Sama nominacija za mladi je karlovački muzej velik uspjeh. Među 27 su najboljih u Europi. A koji je zaslužio titulu najboljeg, doznat će u svibnju. Do tada nastavljaju priželjkivati.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!