07:00 / 12.03.2021.

Autor: Žana Ljuština/Regionalni dnevnik/HRT

Katarina ured zamijenila hobijem

Izrada prirodnih sapuna

Izrada prirodnih sapuna

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Nakon više od 20 godina uredskoga posla, Zadranka Katarina Bobić odlučila se posvetiti svojim hobijima. Jedan od njih je izrada sapuna od prirodnih materijala.

Kada Katarina stavi pregaču, pripremi posude i ostala kuhinjska pomagala, ipak neće praviti kolače. Ovdje nastaju prirodni sapuni. Na bazi maslinova, ricinusova, palmina i kokosova ulja. A i boje koje koristi, prirodne su.

Cijela priča s izradom sapuna počela je slučajno. Još kao mala gledala je kako joj baka izrađuje sapune za pranje rublja. Bili su to sapuni od maslinova ulja koji su se sušili i po godinu dana.

Prvi sapun za kožu nastao je na nagovor prijateljice. 

- Izrada sapuna traje. Kad se sapun napravi prvo stoji u kalupu tjedan dana, da se stvrdne, onda ga isječem i stavljam sušiti. Okrećem ih svaki dan da se osuše i da se proces saponifikacije dovrši, kaže Katarina Bobić, proizvođačica sapuna.

Izrađuje Katarina sapune za svoje potrebe, za prijatelje i obitelj. Tko jednom proba prirodni sapun više ne kupuje industrijske. Razmišlja stoga i o proširenju proizvodnje i novim zanimljivim proizvodima.

Pred Katarinom je još dosta izazova. Ekperimentira sa šamponima, balzamom za usta, a planira i proizvodnju prirodne maskare za oči.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!