Ko to more popravit?! - izvrstan projekt splitske udruge Permakultura Dalmacija

14.02.2023.

07:00

Autor: Franka Jović Tonkli/M.M./Hina/HRT

Popravljaonica - izvrstan projekt splitske udruge Permakultura Dalmacija

Popravljaonica - izvrstan projekt splitske udruge Permakultura Dalmacija

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Popravljaonica - "Ko to more popravit?!", još je jedan izvrstan projekt splitske udruge Permakultura Dalmacija. Zamišljena je kao mjesečni događaj na kojemu građani imaju priliku besplatno popraviti predmete kao što su električni i mehanički uređaji, odjeća, igračke... Ili barem dobiti informacije može li se predmet uopće popraviti i gdje.

Tomislav je donio staru pokvarenu grijalicu, a uređaj je ubrzo popravljen.

- Ja sam od onih koji nastoje sačuvat predmet do kraja njegove upotrebe i ako se on može popraviti, međutim znam da je manjak majstora i zato je ova Popravljaonica zlata vrijedna, rekao je Tomislav Carev.

Sve usluge popravaka su besplatne, a poželjno je da vlasnik pokvarenog malo pomogne meštru - volonteru.

- Kad sam vidio da se traže majstori sam se, odma bez pardona, javio jer mi je gušt pomoć ljudima, rekao je Branimir Lešić, električar.

Druženje, razmjena znanja i vještina, volontiranje, pomaganje, smanjenje otpada i stvaranje navike popravka i ponovne uporabe stvari i predmeta - plemeniti su ciljevi udruge u vrijeme kada je sve površno i potrošno.

- Baš smo imali primjer. Gospodin je donio tri uređaja, dva su bila starija od 30 godina i oni su popravljeni. Jedan je bio star nekoliko godina iz trgovačkog centra. Nije uopće bilo opcije da ga se otvori, a kamoli da ga se popravi, rekao je Marko Ban, tajnik Udruge Permakultura Dalmacija.

Popravlja se i odjeća, najviše dječja.

- Mi imamo znanje, i dosta mladog svijeta koji dođe bi htjeli naučiti uključiti mašinu, sašiti nešto tako da čak planiramo možda napravit neki kratki tečaj, istaknula je Gordana Čaljkušić.

Ne bacajte pokvareno i pokidano. Iduća Popravljaonica je 23. ožujka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!