Kolači Marije Ištvanović mala su umjetnička djela

22.12.2021.

07:00

Autor: Ines Milanković/Dnevnik/P.F./HRT

Kolači Marije Ištvanović mala su umjetnička djela

Kolači Marije Ištvanović mala su umjetnička djela

Foto: Dnevnik / HRT

Zlatne ruke ima Marija Ištvanović iz Nuštra. Njezini kolači su mala umjetnička djela. Priprema ih danima po tradicionalnoj recepturi i daje im svoj osobni pečat.


Vještim rukama Marija Ištvanović pripravlja ukusna i unikatna remek-djela. Božić je pred vratima pa ovih dana s unucima izrađuje medenjake. I to ne bilo kakve - mirisne, meke i slasne, pripremljene po starinskoj recepturi.

- Malo staviš brašna, pa onda izvaljaš i staviš modlice. U brašno stavimo šećer i med, rekla je unuka Zoe.

- Da se maknu malo od televizije, igrica i toga, idemo mijesiti. Vrijeme prođe dok oni to razvaljaju, dok izrežemo i pečemo i onda ih jedemo i uživamo, rekla je Marija Ištvanović.

O izgledu medenjaka ove kreativne bake reći ćemo samo da slika govori više od tisuću riječi.

- Ti kolači su uvijek ono wooow, pa hoćemo mi to pojesti ili ćemo mi to sad samo gledati? Njezino je to tako precizno, perfektno, objasnila je kći Silvija Bartolović.

- Moji medenjaci su vam s puno ljubavi i to vam je najveća tajna. To stvarno treba jako puno strpljenja, naglasila je Marija Ištvanović.

Miris i okus čuvaju sjećanja na djetinjstvo.

- Uvijek čega se sjećam je miris taj u kuhinji kad je mama pripremala, medenjaci su bili neizostavni. Nije bio ovakav Božić kao danas, bilo je to puno siromašnije, taj miris i pripremanje za Božić to me toliko radovalo uvijek i valjda me i danas to drži, ispričala je Marija Ištvanović.

Zato svake godine za najmilije priprema medene kolačiće, stvarajući tako i njima, nove, neizbrisive uspomene.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!