Obronci Fruške gore Vukovarcima zadaju muke

03.03.2023.

17:04

Autor: Ines Milanković/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Odroni i klizišta stvaraju probleme Vukovarcima

Odroni i klizišta stvaraju probleme Vukovarcima

Foto: HTV / HRT

Obronci Fruške gore Vukovarcima od davnina zadaju muke - česti odroni i klizišta ugrožavaju sigurnost građana. Spas bi bili betonski potporni zidovi za koje nema novca.

Odroni i klizišta u Vukovaru - već desetljećima odnose dvorišta i vrtove, prijete školama i obiteljskim kućama. 

Prije desetak godina 8 metara dvorišta obitelji Čačić odronilo se prema Dunavu. 

- Probudila nas je tutnjava gromada zemlje koji su se odronili, kad smo došli imali smo što i vidjeti, govori Milan Čačić iz Vukovara.

Zbog sigurnosti - morali su se iseliti. Les se urušava silom prirode, a ratna razaranja dodatno su ubrzala proces.

- Kuća je dobila 5 topovskih pogodaka i vjerojatno su tu nastale pukotine, kad su došle kiše i natopile, a poznato je da kad les dobije vodu on je blato, naglašava Čačić.

Pucaju garaže, dvorišne staze... Klizi i dvorište bake Marije. 

- Budu malo stresne situacije, malo se potrese teren pa izletim napolje da vidim da li se meni odronilo, rekla je Marija Biga iz Vukovara.

Rješenje problema izgradnja je potpornih zidova - za što nema sredstava.

Ovaj je zid primjerice izgrađen gradskim novcem, dug je 23 metra, stajao je 300 tisuća kuna. Samo projektna dokumentacija za 5200 metara problematičnih klizišta u 17 ulica - iznosi vrtoglavih 1,5 milijun eura.

- Na tih 5 km i 200 m u Vukovaru vrijednost radova je 250-300 milijuna kuna u procjeni bez izrađene projektne dokumentacije, naglašava Dražen Čulig, pročelnik UO za komunalno gospodarstvo i graditeljstvo Grada Vukovara.

Traže se fondovi, očekuje se i pomoć države. 

Gradska oporba, SDSS, godinama upozorava na problem, predlažu atraktivna rješenja na određenim lokacijama.

- Da se napravi šetalište na potpornim zidovima, to je nešto što je karakteristično za Grad Vukovar, na jedan način bi riješili jedan problem, a opet bi grad otvorili turistima i drugim građanima. Svjesni smo da grad ne može sam riješiti to pitanje, ali i na najduži put se kreće prvim korakom, rekao je Dejan Drakulić, gradski vijećnik, SDSS.

- Na sve moguće načine želimo pomoći koliko je moguće. Svi zajedno bi trebali izvršiti pritisak prema ministarstvima i da se to shvati ozbiljno jer dolazimo u situaciju gdje bi moglo biti i smrtnih posljedica, naglasio je Čulig, pročelnik UO za komunalno gospodarstvo i graditeljstvo Grada Vukovara.

Lijeva strana Radićeve ulice više ne strahuje - dok desna pak čeka neke bolje i sigurnije dane. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!