Uz zvukove tambure Županjci najavili 56. šokačko sijelo

20.01.2023.

17:19

Autor: Ines Milanković/Regionalni dnevnik/HRT/R.S.

Šokačko sijelo

Šokačko sijelo

Foto: HTV / HRT

U Županji je sve spremno za 56. šokačko sijelo od 10. do 22. veljače, pod motom "Među šumama i vodama". Najveća je to kulturno-turistička manifestacija utemeljena radi promicanja i očuvanja kulturne baštine županjske Posavine. Nakon dvije pandemijske godine, Županjci su pripremili bogat program i prije početka uprizorili stare običaje kako bi vas motivirali da se u veljači uputite u njihov kraj.


Znate li što je mađarenje? Kažu stari Slavonci da spomenuti običaj potječe iz vremena Austro-Ugarske kad su naši pradjedovi uz vatru i zimske razgovore pekli svježe kobasice. 


- To su kirijaši, ljudi koji su se bavili izvlačenjem drva iz šume, a u Županja je bila tvornica tanina oni su vukli velike klade ili panjeve i vozili u tvornicu, kad bude doručak svi kirijaši i šumari su zapalili vatru i pekli kobasicu, slaninu i pričali, za HRT Dnevnik rekao je Vinko Filipović


- Ovako se mi sastajemo par puta godišnje, a najviše u toku poklada pa se družimo, kazao je Luka Galović


Uz vatricu, kao nekada, Županjci su "prodivanili" o starim običajima koje ponosno baštine. Upregli konje, obukli špencle, oko stola okupili djecu jer ovako se od zaborava štite običaji.


- Imam kapu, špencle i rubinu, gaće i na nogama opanke, a prije su igrali poslije škole čuvaju stoku, igraju pazara i ja volim te neke starinske igre, rekao je Jakov, 11 godina. 


Dok rakija grije promrzle obraze vrijedne snaše umijesile su lepinjice.


- Ti su se kolači pravili svaki dan kada je zima, to je više zimski kolač. Danas kad kažu ne znaju žene, ma znaju, samo one će više s interneta i one hoće da budu mršave, a ne ovako debele kao ja, istaknula je Marija Kobašević


Zasvirale i tambure jer Županjci svečano najavljuju 56. šokačko sijelo. Najveću kulturno-turističku manifestaciju županjske Posavine.


- To je za mene ponos i dika, volimo konje, tambure i sijelo cjelokupno i običaje, kazao je Luka Jakobović.


- Županja tradicionalno ide u šokačko sijelo od 10. veljače do 21. Županja će pjevati i plesati. Ono što šokačko sijelo čini to je pjesma, ples, prijatelji, druženje i sve ono što lijepi život nosi, rekao je Damir Juzbašić, gradonačelnik Županje.


A lijep život neka vas povede u Županju gdje će veljača biti u znaku dobre zabave i još bolje gastronomije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!